На 8 януари 1642 г. света напуска великият италиански физик, астроном и философ Галилео Галилей, определян като "баща на съвременната наблюдателна астрономия", "баща на съвременната физика", "баща на науката" и "баща на съвременната наука".

Снимка: Getty Images

Сред постиженията на Галилей са подобрения на телескопа и свързаните с тях астрономически наблюдения, както и публичната защита на хелиоцентричната система. Именно конфликтът на Галилей с Римокатолическата църква е един от първите значими примери на разрив между религиозния авторитет и свободата на мисълта в Западния свят.

Папа Урбан VIII не приема силния уклон на Галилей към хелиоцентризма и през 1633 г. той е изправен пред съда на Инквизицията по обвинение в ерес, като присъдата включва Галилей да се отрече от хелиоцентричните си идеи - идеята, че Слънцето е неподвижно, е осъдена като "формално еретична". 

Снимка: Getty Images

Легендата приписва на Галилей думите "И все пак тя се върти", казани на излизане от съда на Инквизицията, където го накарали да се отрече от научната постановка, че Земята се върти около Слънцето, а не обратното, както се приемало дотогава.

Галилей е осъден на затвор, като по-късно присъдата е заменена с домашен арест, който е изпратен да излежава в двореца на Асканио Пиколомини, а по-късно се премества във вилата си в Арчетри край Флоренция, където остава до края на живота си.

Днес се навършват 382 години от смъртта на Галилео Галилей, а ние го почитаме с вечните му мисли.

Снимка: Getty Images

"На света няма по-голяма ненавист от ненавистта на невежия към знанието." 

"За да бъде унищожено учението на Коперник, съвсем не е достатъчно да бъде затворена нечия уста. Трябва да бъде забранена астрономията, а също трябва да се забрани на всички да поглеждат към небето. "

"Не можеш да научиш никого на нищо, а можеш само да му помогнеш да го открие за себе си." 

"Библията не ни учи на това как е устроено небето; тя ни учи как да възлезем на небето."

"Не се чувствам длъжен да вярвам, че Господ, който ни е надарил с чувства и разум, е възнамерявал да забравим за тях."

Снимка: Getty Images

"Обичам звездите твърде нежно, за да се страхувам от нощта." 

"Нищо велико на този свят не е извършено без страст." 

"Предпочитам да открия една истина, дори и в незначителните неща, отколкото дълго да обсъждам най-големите въпроси, недостигайки до никаква истина."

"Не е достатъчно да гледаш, нужно е да гледаш с очи, които искат да видят и които вярват в това, което виждат."