Те са символ на силата и патриотизма. Те се новите легенди в сърцата на милиони българи – във и извън пределите на родината. Те са доказателство за това, че пътят на успеха в спорта е осеян с много трудности, а короната на победител се носи с гордост и достойнство. 

Снимка: Даниел Димитров

Най-добрите ни боксьори сред професионалистите са сред посланиците на кампанията „Да изчистим България заедно“, част от най-голямата гражданска инициатива в света – World Clean Up Day 2018. Пред Ladyzone братя Пулеви коментират въпроси, свързани с най-мащабната доброволческа инициатива у нас, чийто организатор е bTV.

Тази година за първи път 150 държави ще чистят заедно на 15 септември. Какво означава това според вас?

Тервел: Означава, че има синхронизирани действия и цялостно отношение към планетата. Не може всяка държава да гледа само себе си.

Океаните и моретата, които са пълни с боклуци и пластмаса, са най-яркото доказателство за това, че всеки трябва да има отношение към опазването на средата, в която живеем.

Кубрат: Означава, че всичко е глобално. Не само заради технологиите, България е част от света и не може да остане встрани от нито едно предизвикателство. Трябва да приемем това, че България ще се развива и ще се съобразява със световните тенденции. 

 

 

Имате ли си любими места в България и има ли там нужда от почистване?

Кубрат: Аз имам едно любимо място и това е България. Има хора, които наистина се грижат за това да бъде чисто, но те все още са много малко. Трябва да са много повече!

Тервел: Цяла България е изключително красива. Не мога да кажа едно място. Хората обаче нямат създадени навици, нямат отношение към природата и самоконтрол. Всичко е въпрос на манталитет.   

Вие самите какво правите, за да е по-чисто около вас?

Кубрат: Един нормален човек не може да направи много. Със сигурност, не мърсим и винаги правим забележки на тези, които оставят боклуци след себе си. Включването ни в кампанията също е крачка в тази посока.

Тервел: Когато възпитаваме себе си, по този начин възпитаване и децата си с нашия пример. Затова не трябва възпитаваме децата, а себе си.

 

 

Подценяваме ли проблемите с околната среда?

Тервел: Със сигурност, тези проблеми се неглижират. Освен това, развитите икономики не се интересуват от околната среда, а от печалбата. Доказано е, че различните видове мини за полезни изкопаеми съсипват почвата за стотици години напред.

Кубрат: Важното е проблемите с околната среда да не се подценяват от големите корпорации, фабрики и заводи, чието производство е изцяло на гърба на природата. Затова може да се говори не просто за неглижиране, а за абсолютна незаинтересованост за сметка на печалбарството.

Чистенето е само едно от нещата, които правим, за да подобрим качеството на живота? Какво друго трябва да направим, за да живеем по-добре?

Тервел: Много  често говорим за пари, но нещата не винаги опират не  до финанси, а до организация. Ето един прост пример – колите са на тротоарите, а хората са на улиците. Само това ако се пипне и доизкусури, ще живеем доста по-добре.

Кубрат: Качеството на живота в България наистина не е добро. Смятам, че това зависи единствено от нас. Надявам се хората да бъдат по-будни и да си отстояват правата, да искат да им е хубаво, да правят необходимото и ще стане. Защото България се развива и само след 10-15 години ще бъде една от най-красивите страни. Всичко върви напред, но от нас зависи темпото, с което се развиваме!

Снимка: Даниел Димитров