Малко да притихнеш. Повече да игнорираш шумовете.  
Малко да си без другите. Повече със себе си. 
Малко да намалиш времето пред екрана. Повече да е времето ти в реалността.

Точно това искали трима датчани, на които им омръзнало да се взират в екраните на телефоните си. Изключителната умора и досада се изписала по лицата и в животите на Иля Кнепелхаут, Валентин Клок и Джорди ван Бенеком. И така се появява едно кафене, в което телефоните са... изключени. Но да започнем отначало.

OFF LINE 

Тримата дават старт на начинанието си през 2022 г. с план да бъдат домакини на офлайн уикенд бягства. По това време всеки от тях чувства, че прекарва твърде много време пред телефона си, но по-страшното е, че започва да се чувства зависим от него. И всеки момент, прекаран без телефон, поражда тревожност и усещане, че e изпусnaто нещо важно.  

НЯКОЛКО КНИГИ, ДНЕВНИК И СЕБЕ СИ

Иля предприема кратко пътуване до северната част на Холандия сам, с "няколко книги, дневник и себе си". Няма телефон. Споделя, че нещо коренно се е променило за него през тези четири дни.

"Чувствах толкова много креативност и в същото време имах усещане за мир и спокойствие."

Подобно преживяване има и друг от тримата приятели.

Но и тримата са категорични, че подобни пътешествия излизат твърде скъпо, за да могат да си ги позволяват често.

Затова им хрумва идеята за OFF LINE клуб, в който срещу вход от 8 долара, хората да могат да се насладят на спокойна и уютна атмосфера, където да се занимават само с любими дейности. Разбира се, и тримата осъзнават, че телефонната "абстиненция" понякога е много силна. Затова разделят времото за престой в офлайн клуба по следния начин:

- 45 минути време за себе си
- 30 минути проверка на телефона и чат
- 30 минути отново тихо време за себе си

Докато седят в офлайн клуба хората могат да четата книги, да оцветяват фигури, да плетат, да играят шах, да пият чай, да свирят на пиано...

Изключи се. Чуй себе се. Почини си. Забавлявай се. 

Трима мъже посещават този клуб в една дъждовна вечер през юни. Двама от тях са от Италия, на гости на третия - от Амстердам. Той е Пиетро Маги, и работи за производител на електрически автомобили Tesla. 

"Понякога се чувствам претоварен от технологиите. След пълен работен ден много от нас просто се връщат у дома и започват да гледат филми или да превъртат телефоните си и мисля, че по някакъв начин се откъсваме от себе си и от мислите си."

Другите двама също признават, че са обсебени от телефоните си. Прекарват време пред екраните по работа дори след като се приберат у дома. Позволяват си да ги използват и на места и във време, когато това не е позволено. Но само така чувстват, че имат контрол над живота си. И тримата обаче са категорични, че са имали нужда от подобна вечер с преживяване, което да ги откъсне от от екраните. 

НЕ ДОБАВЯШ, А ОТНЕМАШ

Начинанието на тримата датчани се оказва изключително успешно. Явно много хора не само осъзнават своята зависимост от телефоните, но и все още не са загубили онова усещане, което ги кара да търсят спокойствие и изживявания, които могат да ги заземят.