На церемонията по раздаването на наградите „Оскар“ тази година се очаква наградата за най-добра главна роля да отиде при покойния Чадуик Боузман, който почина миналата година от рак. Боузман е най-известен с ролята си на Черната пантера във филма на Марвел, а миналата година почитателите му можаха да го гледат в последната му роля – филмът „Ma Rainey's Black Bottom”, посветен на певицата Ма Рейни.

Ако спечели, Боузман няма да е първият човек, получил наградата след смъртта си, но ще е едва третият актьор, който ще заслужи тази чест. Ето кои други не успяха да се порадват на „Оскар“-а си, докато са живи.

Сидни Хауърд (1940 г.)

Снимка: Getty Images

Първата церемония по раздаването на наградите „Оскар“ е през 1929 г. През следващите години сценаристът Сидни Хауърд получава две номинации, но не успява да си тръгне със статуетката. През 1939 г. излиза филмът „Отнесени от вихъра“, който е по негов сценарий, адаптиран от книгата на Маргарет Мичъл. Хауърд никога не вижда премиерата на филма, защото загива при инцидент с трактор. Така той става първият човек, който посмъртно получава номинация за „Оскар“ и първият, който я печели след смъртта си.

Виктор Йънг (1957 г.)

Снимка: Wikipedia

Минават близо 30 години преди друг човек да получи посмъртно „Оскар“. Това е композиторът Виктор Иънг, който има цели 10 номинации в кариерата си, но не успява да се докосне до наградата, докато е жив. Чак след смъртта му постиженията му получават признание и той е награден посмъртно с „Оскар“-а за най-добра музика за филма „Около света за 80 дни“.

Уилям А. Хорнинг (1959 г. и 1960 г.)

Снимка: imdb.com

Уилям А. Хорнинг е създател на декори, който е работил по филми като „Вълшебникът от Оз“ и „Quo Vadis“. Той не успява да получи наградата приживе и през 1959 г. е награден посмъртно за работата си по филма „Джиджи“. Същата година излиза и филмът „Бен Хур“, за който той е правил декорите. На церемонията през 1960 г. мъртвият Уилям Хорнинг отново е награден с „Оксар“ и така става единственият човек, който получава наградата посмъртно в две различни години.

Сам Зимбалист (1960 г.)

Снимка: imdb.com

„Бен Хур“ носи „Оскар“ и на друг покойник – продуцентът Сам Зимбалист, който умира докато текат снимките на филма. Преди това той има две номинации – за „Рудниците на цар Соломон“ и за „Quo Vadis“.

Ерик Орбом (1961 г.)

Снимка: imdb.com

„Спартак“ се счита за последният наистина велик християнски епос и остава филмът, с който Кърк Дъглас ще бъде запомнен. Лентата печели 4 награди „Оскар“, включително за декорите си. Това е първата и единствена номинация за „Оскар“ на художествения директор Ерик Орбом.

Уолт Дисни (1969 г.)

Снимка: Getty Images

Едва ли някой ще се изненада, че човекът с най-много номинации за „Оскар“ и спечелени статуетки е основателят на най-голямото филмово студио в света. Уолт Динси има 59 номинации, 22 награди и още 4 почетни „Оскар“-а. Две години след смъртта на Дисни излиза филмчето му „Мечо Пух и ветровития ден“, който е номиниран и печели „Оскар“ за най-добър късометражен анимационен филм.

Реймънд Раш и Лари Ръсел (1973 г.)

Снимка: imdb.com

Филмът „Светлините на рампата“ е завършен през 1952 г., във времето, когато в Холивуд се води ожесточена кампания срещу творците с комунистически възгледи. И тъй като режисьорът Чарли Чаплин е обвинен в подкрепа на комунизма, филмът не получава широко разпространение 20 години. Чак през 1972 г. лентата започва да се прожектира по кината и получава награда „Оскар“ за музиката си, писана от Чарли Чаплин. Това е първият и единствен „Оскар“ на вече възрастния Чаплин. Заедно с него наградата печелят и композиторите Реймънд Раш и Лари Ръсел, които вече са покойници.

Едва двама актьори са получавали наградата „Оскар“ след смъртта си. На следващата страница може да разберете кои са те, както и кои други кинотворци са наградени посмъртно >>>