В последния, седми епизод на нашата подкаст поредица, изпращаме един компромисен награден сезон. С първия ни гост Зузи Аспарухова, коментираме тазгодишната, 93-та церемония на наградите "Оскар". Добри, но семпли филми; съкратена, но тромава церемония и елегантна Мария Бакалова. 

“Всъщност съм изключително доволна, защото моите фаворити спечелиха нужните статуетки. Цялата година беше компромисна. В една такава година тези, които са избрани в топ 8, те са се представили най-изящно - Франсис Макдорманд, Антъни Хопкинс, Даниел Калуя и Юн Йо-Джонг.” обобщи Зузи за тазгодишните наградени.

“Доволна съм от победата на Юн Йо-Джонг, защото това беше моят фаворит за поддържаща актриса. Това е категорията на Мария Бакалова, някои смятаха, че трябва тя да спечели от някакви патриотични чувства, не знам. Аз не смятам, че има нещо, което да трябва. Смятам, че трябва да спечели този, който е заслужил!” сподели мнението си Зузи.

От най-обсъжданите категории, Зузи Аспарухова има свой категоричен фаворит:

“Земя на номади” е моят филм. Той тече по кината, прави премиери. Той е много интимен, много деликатен. Участват натуршчици, истински номади, които са избрали този начин на живот. Франсис Макдорманд, трябваше да вземе тази награда, защото е много различна от всичко това, което Холивуд представя, тя е максимално естествена. Тя винаги е много събрана, пише история, втората жена с три награди Оскар, като продуцент има и четвърти.

Реверанс към дамите ли бяха тези 3 Оскара за “Земя на номади”?

“В случая с Клои Жао, аз смятам, че наградата беше заслужена. Нейната режисура беше много деликатна към жанра и темата, която тя прави в “Земя на номади”. Тази година имахме две номинирани жени режисьори. Аз смятам, че винаги, трябва да има реверанс към дамското присъствие, просто защото мъжът, трябва да бъде джентълмен към жената. Но когато стигнем до финалните 8, в случая финалните 5, няма значение дали си жена или мъж.

От категориите, за които не се вдига толкова шум, Зузи Аспарухова отбеляза най-звучните филми.

Аз съм доволна от победата на “Sound of metal”, който спечели за звуков дизайн. Във филм, който разказва за музикант, който оглушава, звукът е отделен персонаж. Имаме “Soul”, който победи в категория за анимация и в категория за музика. “Soul” е толкова разкошен, може да заведете децата си, в момента върви по кина. Те ще намерят нещо от себе си, ще се забавлява на смешките, докато родителите ще видят сериозни теми.”

Любимец на Зузи е и Мадс Микелсен във филма “Another round”, който спечели наградата за чуждоезичен филм. Не пропуснахме Антъни Хопкинс, който макар и да не се яви на церемонията, спечели своя втори Оскар на 83-годишна възраст за главна мъжка роля в “Бащата”. "Оскар" за операторско майсторство на “Манк” и поклонът към златните години на Холивуд, също не бяха пропуснати от нашия коментар.

По отношение на самата церемония, Зузи Аспарухова се изрази така:

Тук идва една от любимите ми реплики в Малкълм, на малкия Дюи: “Нищо не очаквах и пак съм разочарован.” Нито един от нас не е очаквал епичност и пишност и не знам, оркестърът да свири, гълъби да сплитат нечия коса.”

Нашият водещ изрази възмущение от липсата на креативност у режисьорите на церемонията и пропуснатите шансове за… интерес.

“Доста бавна и скучна церемония, въпреки че я съкратиха с цял един час, тази година беше 3 часа. Те решиха да обявят най-добър филм преди да обявят актьори в главна роля. По принцип тогава идва кулминацията, целият екип излиза на сцената, водещият казва “Довиждане, това беше 93-тата церемония!”, отсече Зузи Аспарухова.

А за DJ-a да не говорим, на тазгодишната Церемония беше много тъжно” - даде своята оценка нашият водещ.

Както каза Франсис Макдорманд: “Единственото, което ни липсва е караоке” - отговори подобаващо Зузи.

След кратки размисли по отношение на стила на Церемонията, като добър пример се появи и националната ни гордост Мария Бакалова.

Да се върнем на Мария Бакалова и класическия Луи Вюитон, който беше облякла. Чудесен избор. Така се прави. Семпло, красиво, защото Ив Сен Лоран казва, че “Не е важна роклята, а жената, която я носи.”

Пожелаваме на Мария Бакалова все по-често да я виждаме сред тях. А за финал на нашата поредица си пожелахме:

Хайде, на 100-тната церемония да се съберем в някое по-голямо студио и да си говорим” - подаде водещият.

Аз ти предлагам направо там, но щом си казал” - отговори Зузи Аспарухова

Ето, голямо студио там! Мария Бакалова какво каза: “Да мечтаем силно и мечтите ще се сбъднат, стига и да работим за тях.

  • Филмов цитат на деня: "Добрият Уил Хънтинг"
  • Филмов цитат на деня: "Мостовете на Медисън"
  • Салма Хайек и Антъни Хопкинс отпразнуваха втория "Оскар" на актьора с танци (ВИДЕО)
  • Филмов цитат на деня: "Американски прелести"
  • Мария Бакалова и Парис Хилтън хванати за ръка на партито след Оскарите
  • Леонардо ди Каприо вместо Мадс Микелсен: Задава се американско "Още по едно"
  • Скот Рудин е новият Харви Уайнстийн: "Истинско чудовище"
  • Филмов цитат на деня: "Джуно"
  • 5-те изумително красиви рокли, с които Мария Бакалова впечатли всички
  • Брад Пит с нова прическа на „Оскар“-ите – какви са реакциите