Датският филм "Още по едно" е фаворит за наградата "Най-добър международен филм" тази година. Режисьорът Томас Винтерберг върви по пътя към този успех от десетилетия, но една трагедия за малко да го откаже на финалната крачка.

Снимка: Getty Images

"Още по едно" събира Винтерберг с един от най-популярните датски актьори днес Мадс Микелсен (двамата са работили заедно преди върху "Ловът" - филм за учител, обвинен в сексуално посегателство) и е бил планиран като филмов дебют на дъщеря му Ида.

Микелсен отново е в ролята на учител - Мартин е в криза на средната възрасти решава да експериментира, пиейки през деня и поддържайки нивото на алкохол в кръвта си на 0,5 промила. Ида е трябвало да играе дъщерята на Мартин, която вижда, че баща ѝ се пропива. 

"Тя моментално се влюби в сценария", казва Винтерберг, който ѝ предлага проекта докато тя е на почивка в Африка. Той също така е планирал да снима в гимназията, в която тя учи и да използва приятелите ѝ за второстепенните роли.

Снимка: Getty Images

Снимките започват през май 2020 г., а Ида все още не се е прибрала от почивката си.

Четири дена след старта на продукцията Винтерберг получава обаждане от бившата си съпруга Мария. Тя е карала Ида за среща с приятелки в Париж, когато в автомобила им се врязва друга кола. Мария успява да се възстанови от удара; Ида загива на място. Тя е била на 19 години.

"Животът ми рухна.", казва Винтерберг. "Ние бяхме много близки, тя винаги беше максимално искрена с мен"

Снимките са прекъснати, а режисьорът не знае какво да прави.

"От една страна не виждах смисъл да продължавам, от друга - сякаш имаше логика да го сторя. Ида нямаше да е доволна, ако не завърша филма. Затова реших да го направя в нейна чест"

Снимка: Getty Images

След погребението на дъщеря си, Винтерберг се връща на работното си място. Героят на Мартин вече няма момиче, а двама синове. Филмът бива селектиран за кинофестивала в Кан, получава 37 награди и над 50 номинации по пътя си към Оскарите, където се бори и за отличието "Най-добър режисьор".

"За мен тя присъства във всяка една секунда", казва Винтерберг за Ида.

Микелсен и колегите му са се срещнали, за да обсъдят как да се държат, когато се върнат на снимачната площадка.

"Все пак понякога не можеш да се контролираш и се разсмиваш например. Но дали това е уместно, предвид ситуацията?", разказва Микелсен. "Решихме просто да изпълняваме максимално точно това, което Томас иска от нас."

Снимка: Getty Images

Макар филмът да разказва за пиянството, алкохола е бил забранен по време на работа.

"Няма как да си адекватен, ако го правиш в продължение на 12 часа", споделя Микелсен.

"До 0, 8 промила горе-долу се получава. Успяваш да скриеш това, което не трябва да показваш. Оттам нататък обаче преиграването е неизбежно. Затова репетирахме постоянно.", казва Винтерберг.

Подготвяйки се за ролите си, Микелсен и останалите актьори са гледали клипове в YouTube, в които руснаци се надпиват. "Това беше супер вдъхновяващо."

Последният снимачен ден е бил в класната стая на Ида.

"Беше слънчево и спокойно.", разказва Винтерберг. "Присъстваше целия снимачен екип и почти всичките ѝ приятели. Чувствах едновременно огромна болка и любов. Нямаше да се справя, ако не бяха приятелите ми. Надявам се това да се усеща и екрана. В крайна сметка, искахме да направим филм за живота, а не за смъртта."

  • Филмов цитат на деня: "Добрият Уил Хънтинг"
  • Филмов цитат на деня: "Мостовете на Медисън"
  • „Различните Оскари“, епизод 7: И Оскари 2021 отиват при...
  • Салма Хайек и Антъни Хопкинс отпразнуваха втория "Оскар" на актьора с танци (ВИДЕО)
  • Филмов цитат на деня: "Американски прелести"
  • Мария Бакалова и Парис Хилтън хванати за ръка на партито след Оскарите
  • Леонардо ди Каприо вместо Мадс Микелсен: Задава се американско "Още по едно"
  • Скот Рудин е новият Харви Уайнстийн: "Истинско чудовище"
  • Филмов цитат на деня: "Джуно"
  • 5-те изумително красиви рокли, с които Мария Бакалова впечатли всички