93-ите награди „Оскар“ се проведоха с два месеца закъснение заради пандемията и бяха отново без водещ. За разлика от предишни церемонии, Оскарите се проведоха на живо, но в изключително намален състав. Първите коментари определено не са ласкави - според повечето холивудски наблюдатели, тазгодишните Оскари са били най-скучните в историята.

Клоуи Джао
Снимка: Getty Images

Големият победител за вечерта е „Земя на номади“ на Клои Жао. Лентата спечели в основните категории „Най-добър филм“, „Режисура“ и „Най-добра женска роля“. Това е едва вторият филм режисиран от жена, който печели в основната категория.

Изненадващо, но съвсем заслужено, Оскарът за „Най-добра мъжка роля“ беше връчен на ветеранът в киното Антъни Хопкинс за ролята му в „Бащата“. Самият Хопкинс не беше в залата.

Юн Ю-джун
Снимка: Getty Images

В категорията „Най-добра поддържаща женска роля“ номинирана беше и българката Мария Бакалова. За жалост, тя се размина на косъм със статуетката, която отиде при Юн Ю-джун за „Минари“. Йо-Джонг е и първата корейска актриса, която печели тази награда и едва втората азиатка.

Брад Пит обяви победителката в категорията, в която беше номинирана Мария Бакалова
Снимка: Getty Images

Още за раздаването на Оскарите през 2021 г. може да прочетете на сайта btvnovinite.bg: