Исторически "Оскар" за Клои Жао - режисьорката стана едва втората жена (след Катрин Бигалоу) в почти 100-годишната остория на наградите, която печели златната статуетка в категорията за най-добър режисьор.

Китайката беше отличена за работата си по филма "Земя на номади", който стана големият победител на тазгодишната церемония по връчване на наградите "Оскар".

Клои Жао стана и първата азиатка и първата цветнокожа жена, номинирана (и спечелила) наградата за най-добър режисьор на Оскарите.

Клои Жао е родена в Китай и е живяла в Пекин до 14-годишна възраст. След това учи в Лондон, по-късно завършва гимназия в Лос Анджелис, а след нея – филмова школа в Ню Йорк.

Снимка: Getty Images

"Земя на номади" спечели "Оскар" за най-добър филм, а Франсис Макдорманд, която играе ролята на Фърн във филма, грабна златната статуетка за най-добра актриса в главна роля - трета в кариерата й.

Това е историческа трета златна статуетка за Франсис Макдорманд в категорията за най-добра женска роля, което я превръща в жената с най-много Оскари след Катрин Хепбърн - единствената носителка на четири награди "Оскар" за най-добра женска роля, записана в "Рекордите на Гинес" и рекордите на Оскарите.

"Земя на номади" е едва втората лента, режисирана от жена, който печели в основната категория за най-добър филм.

"Искаме да благодарим на всички сърца и умове, които се събраха, за да се създаде този филм. Искаме да изразим благодарността си на общността на номадите. Благодарим, че ни припомнихте как изглеждат истинската милост и добрина", каза Жао, след като получиха статуетката за най-добър филм.

Снимка: Getty Images

"Нямам думи, безмълвна съм", каза Макдорманд след отличието за ролята й в "Земя на номади".

Оскарите, които Клои Жао спечели за режисура и за най-добър филм за лентата "Земя на номади", бяха посрещнати с цензура в Китай. Жао беше силно критикувана в родината си заради коментари за политическата система, в които според твърдения в социалните мрежи е обидила Китай. 

Още през април медийните регулатори в страната решиха да не излъчват церемонията по връчването на наградите "Оскар". Така церемонията не беше излъчена за първи път от 50 години.

  • Филмов цитат на деня: "Добрият Уил Хънтинг"
  • Филмов цитат на деня: "Мостовете на Медисън"
  • „Различните Оскари“, епизод 7: И Оскари 2021 отиват при...
  • Салма Хайек и Антъни Хопкинс отпразнуваха втория "Оскар" на актьора с танци (ВИДЕО)
  • Филмов цитат на деня: "Американски прелести"
  • Мария Бакалова и Парис Хилтън хванати за ръка на партито след Оскарите
  • Леонардо ди Каприо вместо Мадс Микелсен: Задава се американско "Още по едно"
  • Скот Рудин е новият Харви Уайнстийн: "Истинско чудовище"
  • Филмов цитат на деня: "Джуно"
  • 5-те изумително красиви рокли, с които Мария Бакалова впечатли всички