След като в продължение на почти 40 години киното в Саудитска Арабия беше забранено, преди около две години престолонаследникът на богатата държава даде разрешение седмото изкуство да се върне легално в мюсюлманската страна. Това е важно, защото в едно общество, в което жените тепърва получават най-основни човешки права, именно те са движещата сила зад саудитското кино и не бихме могли да си представим съществуването му без тях.

Киното – удоволствието, което доскоро беше непознато за саудитците

През 70-те години в Саудитска Арабия има много кина, но управляващите стигат до заключението, че това изкуство е неислямско и не се вписва в религиозните норми, заради което киносалоните са забранени. Много саудитци обаче отказват да скъсат връзката със световната киноиндустрия и продължават да гледат филми в домовете си или на по-малки частни прожекции.

Снимка: Getty Images

През 2005 г. отваря врати първото голямо кино след забраните, но в него се показват единствено образователни и научнопопулярни филми. Същата година в Рияд за известно време отваря и друго кино, в което се прожектират само анимационни филми, но достъпът до него е разрешен само за жени и деца.

Чак през 2018 г. забраната за кината в Саудитска Арабия е отменена и започват да се отварят салони. Първите западни филми, които се прожектират, са супергеройските „Черната пантера“ и „Отмъстителите: Война без край“.

Снимка: Getty Images

Жените и революцията в саудитското кино

През 2012 г. лишената от киносалони страна прави голям скок напред. Завършен е филмът „Зеленият велосипед“ на режисьорката Хайфа ал-Мансур. Това е не само първият пълнометражен филм, създаден от саудитска жена, но и изобщо първият филм, заснет изцяло в Саудитска Арабия.

Снимка: imdb.com

„Зеленият велосипед“ получава много добри отзиви от критиците и се счита за една от най-важните стъпки за създаването на саудитско кино, а и за еманципацията на жените. На следващата година Саудитска Арабия изпраща филма като предложение за наградата „Оскар“ за най-добър чуждестранен филм. Лентата не се добира до номинация, но първите стъпки вече са направени.

През 2016 г. и 2019 г. Саудитска Арабия отново изпраща предложения, като едното пак е на режисьорката Хайфа ал-Мансур. Никой от тези филми не получава номинация.

За церемонията догодина Саудитска Арабия отново е изпратила предложение и то отново е създадено от жена - режисьорката Шахад Амин. Филмът „Люспи“ разказва за млада жена, която се противопоставя на традицията в рибарското селище, в което живее, да се принасят в жертва бебета от женски пол.

Снимка: imdb.com

Посланието на филма е откровено феминистко, което е голяма стъпка за местното кино. В Саудитска Арабия традициите повеляват жените да са на второ място след мъжете и има редица ограничения и неща, които не могат да правят, без да са съпроводени от мъж. Това дава доста голям шанс на „Люспи“ да стане първият саудитски филм с „Оскар“ или поне с номинация за наградата.

Лентата вече получи награди от фестивали във Венеция, Сингапур и Картаген.

Три от четирите най-показвани по фестивали филми от Саудитска Арабия са създадени от жени. Не само това, но жените винаги са били най-важният фактор в зараждащото се саудитско кино и с разхлабването на ограниченията, вероятно влиянието им в това изкуство ще се увеличава все повече.