Новите условия за допускане до номинация за Най-добър филм на Оскарите предизвикаха различни реакции в интернет и сред представителите на киноиндустрията.

Звездата от култовите сериали "Бар "Наздраве" и "Фантазиите на Вероника" Кърсти Али написа няколко гневни туита, които впоследствие изтри. Интернет обаче помни всичко.

Съобщенията "Това е унижение за всички артисти... Представяте ли си някой да казва на Пикасо какво да има в картините му?! Вие сте се побъркали. Контролирате художниците, контролирате начина на мислене... ОСКАР ОРУЕЛ." и "Новите правила са чиста диктатура..." изчезнаха от Туитър акаунта на актрисата и на тяхно място се появи извинение за силните думи.

Актьорът Джеймс Удс, познат ни от "Видеодром" и "Имало едно време в Америка" коментира ситуацията само с една дума: лудост. Той не само не изтри туита, но и го закрепи в профила си в Туитър.

А защо не решаваме по следния принцип: КОЙ Е НАЙ-ДОБРИЯТ ФИЛМ?, пита се Дийн Кайн, изпълнявал ролята на Супермен в сериала от 90-те "Луис и Кларк: новите приключения на Супермен".

Руският режисьор Андрей Звягинцев (два пъти номиниран за Най-добър чуждестранен филм с "Левиатан" и "Нелюбов") казва: "Моите творчески цели никога не са били свързани с това да съответствам на каквито и да е било други критерии освен един-единствен - абсолютната свобода на мисълта. Филмът трябва да е произведение на изкуството, а не пример за толерантност. Истинските автори ще се съгласят с мен, защото знаят, че филмите се снимат не за да получат награда, а за да търсят Истината".

Снимка: Getty Images

В България кинокритикът Деян Статулов написа във Фейсбук: "Неокомунизъм в действие."