Кристиан е уважаван куратор в музей за съвременно изкуство. Разведен е, но е отдаден баща на двете си деца, кара електромобил и винаги подкрепя добрите каузи. Следващото му шоу е "Квадратът" – арт инсталация, която провокира минувачите да бъдат алтруисти, напомняйки им, че трябва да са отговорни човешки същества. Ала понякога е трудно да живееш според собствените си идеали: телефонът на Кристиан е откраднат, а глупавата му реакция го вкарва в неудобни ситуации. Междувременно PR агенцията на музея представя една неочаквана кампания за "Квадратът". Реакцията е грандиозна и запраща Кристиан в екзистенциална криза. 

Филмът се шегува с манериерите на куратори на съвременното изкуство и артистичния свят, достъпен за малцина и тотално откъснат от живота наоколо. Имитацията на ценности, естетика и висок социален статус рухват под напора на бъркотия от неочаквани и странни събития. Всичко тръгва с главата надолу за куратора Крисчън (Клаес Банг), когато открадват неговия смартфон, той завързва връзка с журналистката Ан (Елизабет Мос), в чийто апартамент живее шимпанзе, а рекламната агенция, наета да промотира актуалната изложба в музея, създава скандал с промо видео в YouTube. "Квадратът" e филм, в който абсурдът води до смях, смехът – до осъзнаване, а осъзнаването – до неудобни истини.

"Медиите са част от начина, по който гледаме на света и по който го разбираме. Смятам, че е важно да анализирам това, защото съм убеден, че движещите се изображения са най-мощният начин да се изразяваме и вследствие на това най-опасният. В същото време филмите ни дават изключителен достъп до света: има толкова много неща, които всъщност не сме направили, но пък сме ги изживели в главите си, докато гледаме... 

Филмите провокират размисъл за статуквото и за онова, което приемаме за даденост. Истински се вълнувам, когато някой ми каже, че цяла вечер с приятели е дискутирал мой филм. Това значи, че работата ми е провокирала промяна извън киносалона.         

Точно както и "Форсмажор", "Квадратът" е сатирична драма. Исках да направя елегантен филм с визуални и реторически средства, за да провокирам и забавлявам зрителите. Филмът се движи между темите за отговорността и доверието, богатството и бедността, силата и безсилието. А също и нарастващата вяра в индивида и утихващата вяра в общността. Както и липсата на доверие към медиите и изкуството. 

Заглавието на филма Квадратът е взето от името на нашия арт проект, който беше изложен през есента на 2014 в музея "Vandalorum", южна Швеция. Изложбата е илюстрация на идеала за консенсус, който трябва да води обществото като цяло и за щастие – се превърна в постоянна инсталация на централния площад в града Варнамо. Ако някой стои пред LED светлините на Квадратът във Варнамо, негов дълг е да действа и реагира в помощ на нечии нужди. Единственото ново е само начина, който избираме, за да провокираме внимание към ценностите. 

Квадратът е място за хуманитарни ценности, въз основа на етиката на реципрочността, която присъства почти във всяка религия (златното правило: "Не прави на другите онова, което не искаш да направят на теб!"), както и универсалната декларация на човешките права ("Всички човешки същества са родени свободни и равни по достойнство и права. Те са дарени с разум и съзнание и трябва да се отнасят един към друг в духа на братството").          

Кристиан има много различни страни: той е едновременно идеалистичен в думите и циничен в делата, властен и слаб. Досущ като мен, той е разведен баща на две деца, който работи в сферата на културата и е отдаден на екзистенциалните и социални въпроси, повдигнати в Квадратът. Той е убеден, че "Квадратът" е основополагаща идея и искрено иска изкуството да провокира нови мисли у хората, но в същото време е и социален хамелеон, който знае как да играе високопоставената си роля в институцията и да насочва очакванията на спонсори, посетители, артисти и всички гости. 

Квадратът призовава към естествен и личен подход в поведението. Обичта между Кристиан и неговите дъщери оформят емоционалното ядро на филма и чрез конкретни образи показва идеята за търсенето на утопията. "Квадратът" е убежище на доверие и грижа. В него всички ние споделяме равни права и задължения", коментира шведският сценарист и режисьор Рубен Йостлунд.

"Квадратът" има 27 награди и 37 номинации от различни форуми, като е носител на "Златна палма" от Кан 2017, има номинации за най-добър чуждоезичен филм на наградите "Оскар" и "Златен глобус". Един от акцентите в програмата на София Филм Фест 2018 тръгва в кината от днес, 13 април. Гледайте трейлър с български субтитри на "Квадратът" в следващото видео: