Преди 120 години на днешната дата се ражда големият френски писател Антоан дьо Сент-Екзюпери, който ни е оставил няколко произведения, но най-известното без съмнение е “Малкият принц”. Книгата е преведена на над 300 езика и може да бъде намерена почти навсякъде по света.

Той започва литературната си кариера когато е на 26 години с новелата “Авиаторът”, публикувана във френско литературно списание. Първият си роман издава когато е на 29 години.

Снимка: Getty Images

Младият Екзюпери се записва в армията през 1921 г. и там получава първите си уроци по летене и се запалва страстно по авиацията. След войната си изкарва прехраната като пилотира пощенски самолет, затова не е изненадващо, че първият му роман се нарича “Южна поща”, а темата за авиацията присъства във всичките му произведения.

На 31 юли 1944 г. французинът изчезва при полет, някъде между Корсика и френската Ривиера, над Средиземно море. За смъртта му има няколко версии, но никоя не се потвърждава напълно. Единственото сигурно са намерените останки от изтребителя-разузнавач на знаменития френски писател през април 2004 г. край Марсилия. Това не е първата катастрофа на летеца. 9 години по-рано той е претърпял друга, която му дава идеята, превърнала го в едно от най-големите имена в литературата.

Снимка: Getty Images

На 30 декември 1935 г. Екзюпери претърпява самолетна катастрофа в пустинята на Либия. Писателят и навигаторът му оцеляват след катастрофата, но животът им е подложен на нова опасност - двамата трябва да прекосят пустинята и се оказват на крачка от смъртта от дехидратация. В продължение на три дни двамата мъже се лутат из пустинята и започват да получават ярки халюцинации заради дехидратацията. Двамата са почти мъртви, когато на третия ден бедуин намира телата им и ги спасява. Това преживяване дава две идеи за книги на Екзюпери - едната е за романа “Вятър, пясък и звезди”, който получава много литературни награда, а другата е за новелата “Малкият принц”, която се превръща в една от най-обичаните детски книги на всички времена.

В “Малкият принц” става дума за авиатор, който катастрофира насред пустинята и се среща с малко момче от друга планета. Момчето му разказва преживяванията си, докато мъжът се опитва да поправи самолета.

По повод 120-ата годишнина от рождението на писателя, на следващите страници може да си припомните 30 от най-запомнящите се цитати от страниците на “Малкият принц” >>>