Какво най-често причинява раздразнението на стомаха. Справете се с раздразнения стомах с тези доказани подходи и възстановете комфорта си.

Най-важното:

 • Какви са най-честите симптоми на раздразнен стомах?
 • Причини за раздразнения стомах.
 • Лечение - роля и ползи от пробиотиците.
 • Как да изберем най-добрия пробиотик?

Изпитвате болка в корема? Дали не е заради снощната обилна вечеря? Може ли да е нещо по-сериозно?

Стомашните разстройства са често срещано явление в ежедневието на много хора. Причинявайки дискомфорт, те нерядко нарушават дневния ритъм на човек. Стресът и неправилното хранене са само някои от факторите, които могат да предизвикат тези неприятни състояния. Тази статия има за цел да създаде по-ясна представа за това какви са причините за раздразнения стомах, различните симптоми, които ни подсказват, че нещо не е наред, а също и да изясни каква е ролята на пробиотиците.

Също така ще разгледаме как да предотвратим и да се се справим с раздразнения стомах, дори и при наличието на външна причина, като приема на антибиотик. Ще обърнем внимание на ползите от приема на пробиотик като B-protekt. Този продукт е всъщност синбиотик (комбинация от пробиотик и пребиотик), което повишава ефективността му при справяне със стомашните проблеми.

Симптоми на раздразнения стомах

Лошото храносмилане представлява съвкупност от няколко различни симптома, но винаги включва известно ниво на коремна болка. Коремът е мястото, където са разположени повечето органи на храносмилателната система. Следователно това ще е зоната, в която първо ще усетите дискомфорта. Други чести симптоми са:

 • Гадене и повръщане: Усещане за гадене, често придружено от желание за повръщане. Повръщането осигурява временно облекчение.
 • Подуване и газове: Чувство за пълнота или стягане в корема, съпроводено от видимо раздуване, поради прекомерното производство на газ в храносмилателния тракт.
 • Лошо храносмилане: Трудно смилане на храната, характеризиращо се с усещане за ситост, подуване на корема и дискомфорт.
 • Киселини: Усещане за парене в гърдите, често възникващо след хранене или в легнало положение.
 • Загуба на апетит: Намалено желание за ядене в резултат на гореизброените симптоми.

В зависимост от причината, към палитрата от симптоми бихме могли да добавим също и: температура, обща отпадналост, диария. Гореизброените симптоми често са показателни за стомашно разстройство. Те могат да варират от леки до тежки, в зависимост от основната причина и индивидуалните особености. 

Кога да потърся лекарска помощ? 

Консултирайте се с лекар, ако дискомфортът продължава повече от две седмици, или незабавно, ако болката е силна или придружена от:

 • Повръщане с кръв.
 • Черни, катранени изпражнения.
 • Проблеми с преглъщането, които се влошават.
 • Умора или слабост, които може да са признаци на анемия.

Забележка: Сърдечният инфаркт може да се маскира като раздразнен стомах. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако състоянието е придружено от изпотяване, задух, усещане за стягане в гърдите или стягане в горната част на корема.

Най-честите причини за раздразнен стомах

 

Най-честата причина за стомашното неразположение според множество източници е бактериална или вирусна инфекция. Симптомите са много характерни: температура, спазми в корема, подуване, гадене, което много често е съчетано с повръщане и/или диария. Добрата новина е, че при вирусните инфекции симптомите отшумяват сравнително бързо - в рамките на няколко дни. Други причини са:

 • Неправилен начин на хранене: Консумацията на пикантни или мазни храни, бързото хранене, както и прекомерният прием алкохол, могат да раздразнят стомашната лигавица и да доведат до стомашен дискомфорт.
 • Стрес: Психологически фактори като стрес, безпокойство или емоционално разстройство нерядко предизвикат смущения в храносмилателната система.
 • Лекарства: Продължителната употреба на нестероидни противовъзпалителни средства (напр. аспирин, ибупрофен) води до образуването на язви, а за антибиотиците е доказано, че нарушават чревната микрофлора.
 • Хранителни непоносимости или алергии: Индивиди с хранителна непоносимост (напр. непоносимост към лактоза) или хранителни алергии (напр. непоносимост към глутен) изпитват дискомфорт, подуване на корема, газове, диария или други симптоми след консумация на определени храни.
 • Стомашно-чревни заболявания: Основните стомашно-чревни нарушения като синдром на раздразнените черва, гастроезофагеална рефлуксна болест или стомашни язви водят до повтарящи се епизоди на разстроен стомах.

  Точната причина за раздразнения стомах се установява след обстоен преглед от лекуващия лекар. Той може да поиска допълнителни изследвания за изясняване на диагнозата - кръвни и образни изследвания, гастро- или колоноскопия. Благодарение на тези диагностични процедури, лечението ще бъде изцяло съобразено с вашите нужди. 

Лечение 

Както вече видяхме раздразненият стомах може да е вследствие на много фактори. Преди всичко трябва да се изясни коя е първопричината за оплакванията. Снемането на подробна анамнеза (пациентът описва всички оплаквания и симптоми, които има) е първата и най-важна стъпка, за да се назначи правилно лечение. След това се изготвя терапевтичен план, който отговаря на индивидуалните нужди. Най-често се започва с промени в начина на живот:

 • Избягване на храни, които затрудняват храносмилането, напр. прекалено пикантни или мазни ястия.
 • Намаляване или елиминиране на употребата на алкохол и кофеин.
 • Избягване на някои болкоуспокояващи, като аспирин.
 • Контролиране на стреса и тревожността.

Ако не се наблюдава ефект от тази терапия, то вероятно ще ви бъдат предписани медикаменти, имащи за цел да овладеят симптомите - антиациди, инхибитори на протонната помпа или H2-блокери. Някои лекарства, и особено широкоспектърните антибиотици, унищожават голяма част от добрите бактерии в стомашно-чревният тракт наред с тези, предизвикващи съответното заболяване. След приемането на тези медикаменти стомашното неразположение е почти гарантирано. В тези случаи на помощ идват пробиотиците.

Роля на пробиотиците

Пробиотиците са живи микроорганизми, които се откриват естествено в някои храни или са под формата на хранителни добавки. Тези микроорганизми (предимно щамове на лактобацили и бифидобактерии) играят решаваща роля в поддържането на деликатния баланс на чревната микрофлора, което е от съществено значение за цялостното състояние на храносмилателната система и имунната функция.

Чрез колонизиране на стомашно-чревния тракт, пробиотиците помагат за инхибиране на растежа на вредни бактерии. Едно от основните предимства на пробиотиците е способността им да възстановяват микробния баланс при индивиди със стомашно-чревни смущения, като диария, подуване на корема или синдром на раздразнените черва. Освен това е доказано, че:

 • Облекчават симптомите на непоносимост към лактоза;
 • Предотвратяват диария, свързана с антибиотици;
 • Намаляват риска от определени инфекции, напр. инфекции на пикочните пътища. 

Новопоявилите се изследвания също предполагат потенциални ползи от пробиотиците извън храносмилателната система, включително ролята им за насърчаване на психичното здраве, поддържане на здравето на кожата и модулиране на възпалителни състояния. Като цяло, включването на пробиотици в диетата чрез добавки или богати на тях храни може да допринесе за поддържането на устойчива чревна микрофлора, като по този начин се поддържа цялостното благосъстояние.

Как да изберем подходящия пробиотик?

 

Изборът на правилния пробиотик понякога изглежда непосилен поради разнообразието от опции на пазара. Подготвили сме няколко важни опорни точки, които да имате предвид при следващата ви покупка:

 • Търсете специфични щамове - различните пробиотични щамове могат да имат различни ефекти върху тялото. Например Lactobacillus acidophilus и Bifidobacterium lactis обикновено се използват за здравето на храносмилателната система, докато Lactobacillus rhamnosus GG е известен със своите имуностимулиращи свойства.
 • Проверете броя на КОЕ - КОЕ (колонии образуващи единици) показва броя на жизнеспособните бактерии в пробиотичната добавка. Търсете продукт с висок брой КОЕ, обикновено вариращ от 1 до 100 милиарда.
 • Наличие на допълнителни съставки - прочетете внимателно списъка със съставките, за да сте сигурни, че пробиотичната добавка не съдържа ненужни добавки, които могат да предизвикат нежелани реакции.

B-protekt е вече утвърден продукт, спечелил доверието на пациентите. Представлява високо ефикасен синбиотик (пробиотик и пребиотик), съдържащ уникалната комбинация от 5 щама пробиотични бактерии и пребиотици, които създават подходяща среда за развитието на полезните бактерии в червата. Всеки пробиотичен щам има уникален механизъм на действие и влияе върху конкретна част на стомашно-чревния тракт.Освен това, продуктът съдържа и витамини в оптимални дози, имащи благоприятен ефект върху чревния имунитет. Това прави B-protekt отличен избор при различни чревни неразположения по време и след прием на антибиотици, при диария или запек, промяна в диетата, пътуване и стрес.

___________________________________________________
ЧЗВ:

Какви са вредите от пробиотиците?

Докато пробиотиците обикновено се считат за безопасни за повечето хора, те могат да причинят леки странични ефекти като подуване на корема, газове или храносмилателен дискомфорт, особено при първото започване на добавките. В редки случаи лица с отслабена имунна система или съпътстващи здравословни проблеми могат да получат сериозни усложнения като инфекции. Освен това, някои пробиотични щамове може да не са подходящи за определени индивиди, водейки до алергични реакции или неблагоприятни ефекти.

Сутрин или вечер трябва да приемам пробиотика?

Някои експерти предлагат пробиотиците да се приемат сутрин на празен стомах, тъй като стомашната киселинност има тенденция да бъде по-ниска, което потенциално позволява на повече бактерии да оцелеят и да колонизират червата. Въпреки това, други твърдят, че приемането на пробиотици вечер преди лягане може да бъде еднакво ефективно, тъй като позволява на бактериите да населят червата по време на нощния период на гладуване, когато храносмилането е минимално.

Каква е разликата между про- и пребиотик?

 Пробиотиците са живи микроорганизми. Представляват бактерии като Lactobacillus и Bifidobacterium, които предоставят ползи за здравето, когато се консумират в адекватни количества. Те помагат за поддържане на здравословен баланс на чревните бактерии и подпомагат храносмилането и имунната функция. Пребиотиците, от друга страна, са несмилаеми фибри. Откриват се в определени храни и служат като гориво за полезните бактерии в червата. Те насърчават растежа и активността на пробиотиците, като в крайна сметка допринасят за здравето на червата и цялостното благосъстояние.

Да не се превишава препоръчваната дневна доза от 1 капсула на ден. Не е заместител на разнообразното хранене. Да се държи далеч от деца. Заявление БАБХ № 3595/ 06.10.2017г Т221116442 / 09.10.2017г

___________________________________________________

Източници:

 https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/indigestion/symptoms-causes/syc-20352211

https://www.unitypoint.org/news-and-articles/what-your-upset-stomach-is-trying-to-tell-you

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/7316-indigestion-dyspepsia

https://www.webmd.com/digestive-disorders/probiotics-risks-benefits

https://www.the-scientist.com/what-happens-to-the-gut-microbiome-after-taking-antibiotics-69970

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/indigestion/diagnosis-treatment/drc-20352215