Преди няколко години кухненският робот бе един малък домакински уред, който ни помагаше да режем, да наситняваме и кълцаме храната. Дори се занимаваше и с изстискването на портокалите, а с малко късмет можеше да послужи и като блендер. Днес обаче тези машини са станали същински електрически готвачи, способни да приготвят сами едно цяло меню. Когато обаче стане време да си купим такъв кухненски робот, какво да изберем?

Има няколко въпроса, на които трябва да отговорим, преди да вземем решение за покупката на кухненски робот. Неговите функции не са просто като на миксер и невинаги най-скъпият модел е най-подходящ за вашите нужди. Как ще го използваме и колко често? Логично, отговорът няма да бъде един и същ за многочленно семейство и за човек, който живее сам. Отговорът няма да бъде един и същ и ако разполагаме с бюджет от 100 лв., или със 700 лв. Отделно, дали го вземаме за гастрономични експерименти или за едни и същи рецепти, приготвяни постоянно и всичко, което търсим, е пестене на време?

Готвенето представлява процес, състоящ се от два етапа: подготвянето на съставките и тяхното същинско сготвяне. В рамките на първия етап говорим за рязане, кълцане, рендосване на различни продукти, докато във втория етап се прилага топлинна обработка чрез варене, пържене или печене.

По-голямата част от кухненските роботи се справят отлично с първата част, но има и модели, които успяват и с втората. Съществуват и трети тип роботи, които довеждат докрай целия процес.

С топлина или без топлина?

Първото решение, което трябва да вземем, е дали желаният от нас кухненски робот трябва да има способността да готви или ще се задоволим с подготовката на съставките, които впоследствие да сготвим сами. Ако искаме да може и да готви, съвсем естествено и цената на уреда да нарасне, но все пак може да представлява икономия в дългосрочен план. Ако не искаме да готви, цената спада, но ще трябва да се заемем сами с втората част от приготвянето на вечерята.

Кухненските роботи имат различни функции: рязане, рендосване, мелене, разбиване, а някои дори могат да месят. Допълнително има и други електроуреди като мултикукърите, които практически пак са едни кухненски роботи, които готвят в зависимост от това какво ще ги програмирате да правят. Очевидно ще трябва да поставим в тях вече подготвените съставки, понеже те нямат способността да ги приготвят сами.

Кухненският робот, който може да изпълнява всички традиционни функции, a освен това и да готви, е процесорът за храна. Това е най-пълният от всички роботи и можем да го открием в различни форми, различни големини и марки, но като цяло е доста скъп. Ето затова е важно да решим отначало дали искаме именно такъв уред или ще се задоволим с обикновен кухненски робот с по-малко функции.

Размерите на кухнята и бюджетът са основните възможни пречки, когато искаме кухненски робот с големи размери и разнообразни функции. Освен това е важен и типът на храната, която обикновено приготвяме. Ако никога не правим тестени изделия и дори не планираме да приготвяме такива, следователно не се нуждаем от кухненски робот, който може да меси тесто. На свой ред е важна и честотата на готвене. Готвим вкъщи всеки ден или сме свикнали да излизаме навън за вечеря в града или да поръчваме за вкъщи? Във втория случай един кухненски робот с всички възможни функции би бил прекалено много.

Ако решим, че желаем пълноценен кухненски робот, не бива да забравяме, че той е много тежък, достигайки до над 7 килограма, което го прави неудобен за местене, за съхранение и за почистване. Освен това има голяма вместимост, така че ако нямате многобройно семейство, не си заслужава, а цената определено е доста висока.