За мнозина есента е сезон, в който умира почти всичко, за да се възроди напролет отново – листата на дърветата падат, плодовете окапват, сезонните цветя прецъфтяват. Поглеждайки от друг ъгъл на нещата, всъщност есента е най-красивият и богат сезон, в който природата ни поднася своите дарове – плодове, зеленчуци, подправки, билки, цветя, ядки и всичко това опаковано в красив целофан от цветове и емоции.

Снимка: istockphoto.com

Ако ви вдъхновихме поне малко, сме сигурни, че още идеи под формата на хрумки за есенни ястия, зимнина, традиционни и нетрадиционни вкусове никога не са излишни, нали? Новият брой на списание BILLA Кулинариум - най-продаваното и най-тиражираното кулинарно издание за уникален брой към края на 2017 г. по данни на BluePoint от януари 2018 г., ще ви даде вдъхновението, от което се нуждаете. В него ще намерите и талони за отстъпки на стойност над 30 лв. при пазаруване в BILLA

А ние ще ви заредим с ценни съвети как да запазите всички есенни цветове и емоции в буркани, във фризера или на балкона под формата на сушени билки: 

През зимата е трудно да се намери качествен зеленчук, който да бъде консумиран на момента. Това е й идеята, която са следвали хората от незапомнени времена, когато са консервирали храна и са сушили билки. Разбира се, през зимата в магазина винаги можем да намерим каквото ни душа иска, опаковано в буркан, но когато сам си направиш зимнината и си подредиш бурканчетата, ти става някак по-топло, по-задушевно и най-вече (без никакво съмнение) по-вкусно.

Затваряне на зимнина

Разбира се, днес никой не прави 240 буркана лютеница, за да има за цялата рода през цялата зима, а и съвременните градски условия, в които живеем, не могат да предложат удобства за това. Но това в никакъв случай не означава, че не трябва да се възползваме от разнообразието, което предлага есента. Вместо да гоним бройка на бурканите, можем да си измислим собствена рецепта за лютеница или да опитаме да добавим щипка нова идея в сладкото от сини сливи, което правеше баба. Ние пък ви предлагаме няколко нестандартни предложения за зимнина:

Снимка: istockphoto.com

В случай, че не разполагате с баба на село, която старателно е отгледала доматите, сливите и крушите, то в BILLA може да разчитате на доказано качество и произход – клиентите на BILLA могат да избират всеки ден между богато разнообразие от вкусни и качествени плодове и зеленчуци, грижливо отгледани в над 150 зеленчукови градини, оранжерии и лозя из цяла България.

Ето и няколко съвета, които да следвате при затварянето на зимнината, за да не бъдете изненадани неприятно:

   - Когато наберете или купите зеленчуци и плодове, най-добре е те да бъдат измити, приготвени, нарязани, намачкани и затворени в буркани още на същия ден. Престоявайки, те ще загубят много от качествата си като цвят, текстура, вкус.

   - Съдовете, в които ще консервирате, трябва да бъдат измити старателно с препарат. Същото се отнася и за капачките.

   - Не използвайте напукани буркани, както и капачки с нарушена форма или цялост, защото рискувате при варенето стъкленият съд да се спука и капачката да пропусне вода.

   - Когато пълните бъркани или бутилки, сложете мека подложка (като хавлиена кърпа например) под тях и потупвайте след всяко наливане на смес. Така ще „изгоните“ въздуха.

Снимка: istockphoto.com

   - Когато поставяте буркани във водата, в която ще ги варите, трябва да спазвате следното правило, за да не се напукат – буркани с топла течност се слагат в топла вода, буркани със студена течност се слагат в студена вода.

   - Ако времето за варене на бурканите е 30 минути например, то започва да тече от момента, в който водата стигне нужната температура. Водата обаче не трябва да завира – нещо, което трябва следите през цялото време.

Сушене на подправки

Независимо дали сте успели да наберете дъхави стръкове мащерка от планината, отглеждате зелени подправки на терасата или сте си купили такива от магазина (в BILLA може да намерите пресни зелени подправки целогодишно), то можете да удължите живота им и да ги използвате и през зимата, като ги изсушите. Ето няколко техники за сушене и съхранение:

Стандартно сушене: Ако имате търпение и малко свободно място, можете по най-стандартния начин да изсушите подправки, като ги групирате по снопове и ги закачите, така че да висят с листата надолу - в тъмно, сухо и проветриво помещение. Когато са 100% сухи, можете да ги приберете в кутийки или бурканчета. Обикновено, за да са напълно сухи и да ви се ронят между пръстите, с този начин на сушене отнема от 2 до 4 седмици.

В хладилника: Подправките се измиват и подсушават. След това се нареждат в плитък съд на един ред и се покриват с кухненска хартия. Поставят се в този им вид в хладилника и се държат там, докато не изсъхнат напълно.

Във фурната: Подредете измитите подправки на един ред в тавичка, върху хартия за печене и включете фурната на 80 градуса. Сушете подправките така около 4 часа, като държите вратата на фурната отворена през цялото време, за да излиза влагата. Разбърквайте от време на време.

Снимка: istockphoto.com

Замразяване на месо и готови сосове и миксове

Ако случайно ви попадне качествено домашно месо, но количеството е голямо, фризерът се превръща в най-добрия ви приятел. Разфасовайте го, нарежете го и го сложете в найлонови пликове, като всеки от тях е толкова пълен, че да е достатъчно количество за едно готвене. Ако ли пък няма откъде да вземете домашно месо, то BILLA винаги е насреща с богат асортимент от прясно месо с гарантиран български произход и неоспоримо качество.

Зелените подправки, които ние, българите много често използваме, като копър и магданоз, пък може да измиете, подсушите и нарежете. След което ги наредете във формички за лед и долейте зехтин. Така приготвената смес е готова за супа, таратор или за добавяне в основно ястие. Най-хубавото е, че те запазват вкуса и цвета си, все едно току-що сте ги набрали от градината.

Ако пък ви попадне хубав босилек и той ви е в излишък, не пропускайте да си направите домашно песто, което става за 5 минути и съдържа само 5 съставки. Ето как: