Красивата, еластична и блестяща кожа, на която се радвахме през лятото, през студените месеци се превръща в най-големия ни кошмар – гладките ни крака започват да се лющят като кожа на гущер. И за да ви успокоим ще кажем, че от подобен проблем е страдала всяка жена поне веднъж в живота си.

Причини, които водят до изсушаване на кожата

Проблемът суха кожа може да се появи при всеки, дори и при мъжете. Възрастта също не е от значение – може да се случи както на млада кожа, така и на застаряваща. Застраховани в това отношение няма. Основната причина, която допринася за това, е студеният сезон, когато влажността на въздуха значително намалява и ниските температури се задържат за по-дълго. Друга причина за това е неправилната употреба или неправилен избор на козметични продукти – лосиони, кремове за тяло, млека.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Наличието на подобен проблем може да бъде установено лесно – след баня подсушете тялото и облечете черен панталон или клин. След около час го събуйте. Ако от вътрешната му страна са останали люспи от кожа, то това е сигурен знак, че зимните месеци ви се отразяват пагубно.

Сухата кожа не е само козметичен проблем

Ксерозата е медицинското название на сухата кожа. Най-честите зони, които страдат от изсушаване през зимата са краката и ръцете. Напълно възможно е и други част от тялото да пострадат. Важно е, когато установим наличието на подобен проблем да не го пренебрегваме, тъй като той може да стане причина за сериозни последствия.

Много често не се сдържаме и чешем сухите участъци от кожата. Ако е по-продължителен процесът, той може да доведе загрубяване на кожата. Чесането също може да причини дерматит, който ще комбинира към сухотата и лющенето, възпаления и зачервявания. Не са изключени и по-тежки варианти, в които проблемът е бил неглижиран дълго и се появяват гной и корички, което говори, че инфекцията се развива и разпростира. Много е важно преди да се стигне до по-късните етапи, да потърсите специализирана помощ при дерматолог.

Как да се справим с лющещата се кожа

Важен аспект от решаването на проблема, е търсенето на причините за него. Две от тях вече открихме (метеорологичните условия и използването на неправилната козметика). Това, което истински може да навреди на кожата през зимата е много горещата вода, тъй като тя разрушава най-горния й слой, който я предпазва от изсушаване. Най-простия пример, с който можете да си обясните процеса е миенето на съдове. Ако искате да измиете до блясък дадена мазна чиния, то най-логичното нещо е да използвате топла към гореща вода, с която мазнините се отстраняват по-лесно. Когато се стигне до къпане с гореща вода, кожата ни се чувства по същия начин.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

През зимата е важно къпането да става веднъж на 24 часа, или ако е крайно наложително да бъдат измивани само определени части от тялото (подмишници, интимна зона, лице, ръце, крака). Ако все пак не можете да се къпете с никаква друга освен с гореща вода, то поне намалете продължителността на стоенето под душа. Избягвайте дългия престой във ваната и не използвайте сапун, освен в краен случай.

След баня подсушете нежно тялото. По никаква причина не търкайте силно с хавлията и не натискайте с четка за тяло и други приспособления. Изчакайте няколко минути и нанесете продукт, който да задържи влагата в кожата. Не изчаквайте прекалено дълго преди да нанесете лосион или крем, тъй като рискувате водата да се изпари от кожата.