Косопадът може да е сезонен, свързан съ стрес или с други проблеми на организма. Падането на коса е нормален процес. Обикновено израстват нови косъмчета, които се виждат с просто око, защото са по-къси и стърчат. Притеснението идва, когато количеството опадали косми е прекалено голямо, косата е видимо вяла и тънка и се появят голи петна по скалпа.

Когато по възглавницата ви сутрин остава коса, докато се решите падат твърде много косми, често запушвате канала на банята, откривате косми в храната, по раменете си и други дрехи - това определено е сигнал, че трябва да вземете мерки. Консултирайте се с лекар трихолог.

Проблемите отвън, най-често имат причина, която е отвътре. Тази формула важи с пълна сила и за косопада. Ето защо, за да подходите сериозно към проблема, е добре да започнете с кръвни изследвания.


1. Изследвания на хормони
Стрес, възраст, автоимунни заболявания - всичко това и още може да са причина за дисбаланс на нивата на хормоните. При проблеми с косопад е добре да се проследят стойностите на:

ТАТ
МАТ
Пролактин
Тестостерон
ТSH
DHEA-SO4
4-андростендион
прогестерон

2. Изследвания на витамини
Витамин В12
Витамин D

3. Други изследвания
цинк
калций
желязо

4. Шампоан
Шампоаните могат да повлияят и върху трите слоя на косъма - медула, кортекс и кутикула. Продуктите срещу косопад съдържат кератин. Това е протеин, които осигурява еластичност и жизненоста на косата. Допълнителната съставка алантоин успокоява и омекотява скалпа. 

5. Ампули
В грижата за косата и скалпа при косопад е добре да включите и тях. Те са силно концентрирани, поради което обикновено в малки дози. Могат да се справят с леки до умерени симптоми на андрогенна алопеция, сезонен коспад, а и да се ползват като превенция. Активните съставки обикновено са аргинин, октеин, витамини РР, В5 и др.

6. Активатори на космените фоликули
Целта на използването на серуми и лосиони е да активират заспалите космени фоликули. В етапите на тяхното развитие има активно и пасивно време. Понякога фоликулите прекарват по-дълго време, без да се развиват. В серумите, които ги активират, обикновено се съдържа кофеин, хинин, колаген и др. Впръсква се в корените на косата и се масажира. Някой активатори може да създадат усещане за парене. Обикновено се нанасят 1-2 пъти дневно. Целта е да се активира кръвообръщението на скалпа. 

Снимка: iStock

7. Хранителни добавки
За да подсилите организма като цяло, както и да заздравите косата, при косопад е добре да се приемат добавки. Обикновено те са комбинирани и включват различни витамини и минерали. В зависимост от причината за косопада - падане на косми от фоликула или накъсване, се препоръчват различни видове. За заздравяване на фоликула формулите са с биотин, пантенолова киселина, както и различни растителни екстракти. Хранителните добавки не заменят пълноценната храна. 

8. Храна
При косопад е добре да се приемат повече черен дроб, риба, авокадо и други храни, богати на аминокиселини и мазнини. Телешките бульони са изключително добра напитка в такива случаи, защото са богати на колаген.


9. Слънце
Слънцето е естествен източник, който доставя витамин D на организма. Витаминът е отговорен за правилното синтезиране на калций. 

Снимка: iStock

10. Прецедури

Мезотерапия за коса
Посредством множество убождания, в скалпа се инжектира коктейл от витамини, минерали и други полезни вещества. За максимален ефект се правят поне 3 процедури.

А-PRR
От кръвна проба се извличат тромбоцити. След обработка, получената плазма се инжектира в кожата на скалпа.