Жизненият цикъл на косата е от 3 до 7 години. В това време тя минава в различни фази. Анагенната фаза е, когато има активност във фоликула на косъма, заради което тя расте. Средната скорост на растеж е 1 см на месец. Измененията в тази фаза не само намаляват живота на косъма, но и забавят растежа. В края на цикъла на косата, както и преди косопада, може да се случи некроза на някои клетки на луковицата. Това е причината за намаляване на дължината на косата.

1. Стрес
Това е една от най-честите причини за косопад. Въпреки това е и най-пренебрегвана. Обикновено не отчитаме като фактори за състоянието на косата ни напрежението от работния ден, проблемите в работа, семейство, промените, които се случват в живота ни и т.н. Но всички те действат с натрупване и често се отразяват на състоянието на косъма.

2. Хормонален дисбаланс
Тестостерон, инсулин, естроген и тиреоидни – това са основните хормони, които отговарят за състоянието на косата. Когато нивата им са прекалено високи, косопадът е факт. Изследване на хормоните в определен ден от цикъла може да даде информация дали е нужно да ги коригирате.

3. Проблеми с щитовидната жлеза
Проблемите от точка 1 и точка 2 обикновено са обвързани. В този случай косопадът е по-скоро следствие от по-сериозен проблем. Обърнете внимание на състоянието на щитовидната жлеза при ендокринолог.

4. Смяна на сезоните
Ако косопадът е сезонен, обикновено се случва през пролетта и през есента. Добрата новина е, че отминава и без да полагате особени грижи.5. Неподходяща козметика
Изборът на козметика за коса трябва да е съобразен най-вече с личните нужди и индивидуални особености. Ако косата расте бавно, най-вероятно проблемите идват още от луковицата на косъма. За целта използвайте продукти, които съдържат съставки за стимулация и увеличаване на активността им. На етикетите следете за наличие на пробиотични бактерии в състава. Те ще помогнат косъмът да се заздрави още от корена.6. Неподходящ гребен/четка
Често косопадът е резултат от заплитане на косата в зъбците на четката. Използвайте дървен гребен или четка с естествен косъм.7. Прекалено боядисване
Колкото и безвредни да са боите и други продукти за коса, които използваме за стилизиране, прекаляването с тяхната употреба може да повлияе на вида и поведението на косата в негативен план. Изтощената коса пада, защото нейният жизнен цикъл е свършил. Затова задължително използвайте продукти за боядисана коса. Добре е да прилагате шампоани, маски и лосиони, които съдържат женско биле и зелен чай, например, тъй като те подсилват и ревитализират косата, предпазвайки я от инхибиращи растежа агенти.

8. Природна подмяна
Нормално на ден падат между 60 и 100 косъма на ден. Ако по възглавницата ви остават косъмчета след сън или ги виждате в решетката на канала в банята, не бива веднага да се притеснявате. Косата се освежава, като старите косми отпадат.

9. Естествен процес на стареене

С години косата, както и всички останали части на тялото, се изтощават и започват да функционират с ритъм, малко по-различен от този, към който сме привикнали. Един от признаците е изтъняването на косата. Изследвания показват, че от това страдат над 70% от жените. За решаване на този проблем търсете продукти с Omega 6 (витамин F).

10. Заболявания
Косопадът може да страничен ефект при използването на медикаменти или след процедури, включително химиотерапия.