Когато от малък имаш страст и знаеш с какво искаш да се занимаваш в бъдеще, успяваш. Габриела Карчина – гримьор и микроблейдинг артист е пример за това. Тя от ученическата скамейка е запалена да разкрасява съученички и приятелки. А те й се доверяват. Днес, след като вече уверено върви по пътя си, винаги дава съвети на клиентките какви продукти да използват, за да се радват на здрава и красива кожа. И винаги е насреща, щом я потърсят, защото обича работата си, която й носи радост.

„Още преди да завърша знаех,че ще се запиша на курс по грим – категорична е Габриела. - Веднага след дипломирането, го направих и не спирах да „тренирам” върху лица на приятелки. Моят учител по грим ме караше да ходя на изложения за абитуриенти, дори ми даваше да ползвам куфара му с макиаж – имал ми е доверие. Давал ми го е и под наем, когато съм имала ангажименти. По-късно преминах обучение в още два курса при много добри професионалисти.

Първият ми по-голям ангажимент беше на бал на Евгени Минчев и ревю, организирано от певицата Есил Дюран. Никой не ме беше канил, моя приятелка-манекенка ме заведе и гримирах всички модели. Изненадата беше факт и в знак на признателност Есил Дюран написа позитивен коментар за мен на стената си във Фейсбук. Дойдоха и други ангажименти...”

Габриела е демонстрирала уменията си в макиажа върху лицата на световни звезди като Прешъс Уилсън (Eruption), Сандра Ан Лауер, Шейла Боник (Boney M). Гримирала е наши известни модели, спортисти и много други личности от публичното пространство - Александра Жекова, Алисия, Ивена, „Мис баба” - Капка Амзина, Лили Ангелова...

„Една от най-красивите българки, която съм гримирала, е Роси Черногорова” – казва Габриела и споделя любопитна история от практиката си. - Тъй като съм и козметик, имах да направя кратка процедура на едно момиче, което не ми беше познато. Очевидно и то усещаше, че не знам кое е. Започна да разказва колко е важно лицето й да изглежда добре заради прожекторите. Попитах я да не би да е певица, така ми изглеждаше. Тя каза: „Да, аз съм Лорийн - победителка в „Евровизия” 2012 г., не си ли ме виждала?” Почуствах се неловко...”

Като сценичен гримьор Габриела е работила и в дискотека, откъдето впечатленията й са прекрасни или както казва: „Беше изключително весело и приятно, гримирах и мъже, не само жени.” Участвала е и в телевизионно предаване, правила е макиаж за различни реклами.

Снимка: Личен архив

В портфолиото й присъстват и микроблейдинг, перманентен грим, микропигментация

За усвояването и развитието си и в тези сфери на козметиката е положила доста усилия. Повече от две години Габриела живее в Англия и осъзнава, че колкото повече неща умееш да правиш в бранша, в който работиш, толкова по-добре. Връща се у нас, за да изкара допълнителни курсове, с идеята отново да работи по професията си в Лондон.

„Така и не се върнах обратно, останах в България – разказва тя. - Мисля,че всичко, което ти спестява време, а в същото време разкрасява, е добре дошло. Разбира се, когато е направено добре! Ако жената иска веждите й да са хубави и има собствени, които се нуждаят само от оформяне, поддръжката им трябва да е всеки месец. Но ако няма собствени вежди, е добре да заложи на някоя от другите възможни опции – микропигментация или микроблейдингът, който ми е изключително любимо занимание, защото чрез него твориш изкуство. Признавам, че в началото много пъти съм решавала да се откажа, тъй като никак не е лесно. Но винаги, когато съм мислела да го направя, се появяваха нови клиенти. Дори когато родих детето си и исках да престана да правя вежди, хората бяха толкова настойчиви, че ги приемах вкъщи - никой не исках да връщам и разочаровам. Случвало се е детето да спи в едната стая, а аз да работя в другата. Добре, че наех свое помещение в близост до дома ми, където сега посрещам клиентите си.”

Микроблейдинг или микропигментация?

Микроблейдинг
Снимка: Личен архив

Микроблейдингът е ръчен метод, чрез който се оформят тънки косъмчета, които изглеждат като естествени, обяснява Габриела. Предварително се прави форма, която клиентът да одобри. Работи се с много фини игли, като се поставя пигмент върху кожата. Той се нанася повърхностно, не навлиза дълбоко в кожата, както при татуирането, и затова процедурата е щадяща. Освен това пигментите, които се използват, са минерални и не предизвикват алергии. Самата процедура трае около час - час и половина. След около месец се прави ретуш, както и корекция, ако някъде има нужда. Трайността на новите вежди е около година - година и половина, в зависимост от кожата.

Микроблейдингът е подходящ за хора с нормална и суха кожа. При по-мазна кожа процедурата не се препоръчва.

„Работя с органични пигменти, не съдържат железен оксид, който задържа по-дълго пигмента в кожата – казва тя. – Именно чрез него веждите стават тъмно сиви, сини, зеленикави, каквито често виждаме. Ефектът на микропигментацията е този, който по-скоро се постига със сенките за вежди или така наречения пудра ефект.”

При микропигментацията се запълват целите вежди и методът е машинен. Те стават много наситени след самата процедура, а при възстановяване изсветляват с до 40%. Докато дойде време за ретуш, е възможно да се наблюдават разлики и несъвършенства във формата им.

Микропигментация
Снимка: Личен архив

„Затова казвам на клиентите да бъдат спокойни, тъй като ретушът ще коригира това. Прави се около месец след самата процедура. Лично аз, противопоказно на повечето колеги, съветвам клиентите си първите 3-4 дни да измиват веждите с антибактериален сапун, тъй като това е отворена възпалена рана, макар и повърхностна – признава Габриела Карчина. - След като се направи било то микроблейдинг, или микропигментация от кожата потича лимфа и кръв. Целта на измиването със сапуна, е да премахне тази лимфа и кръвта, да дезинфекцира в дълбочина, за да може да се избегне появата на корички. Защото с падането на коричките, пада и част от пигмента. Което ние не желаем! След измиването, веждите се подсушават и се мажат с гентамицин маз или бепантен. Веждите не спират да се третират 7 дни, 4-5 пъти дневно. За да се запазят максимално, е хубаво поне докато заздравеят, да се избягват солариуми, парни бани, сауни, много топъл душ и гореща пара, излагане на слънце. Когато хората не спазват указанията, често са недоволни от резултата, а поддръжката е също толкова важна колкото самата процедура.

Внимание!
Процедурите микроблейдинг и микропигментация не са подходящи за твърде суха кожа, както и за кожа, склонна към себорея. Габриела Карчина си позволява да дава съвети на клиентите си, дори да не й ги искат, но досега няма сърдити. Доволна е, че винаги постигат консенсус. Най-често компетентното й мнение е свързано с обяснения за домашна грижа за кожата и кои са подходящите гримове. По-зрелите жени предпочитат по-естествена визия и по-лек грим, за разлика от младите, които са отворени към експерименти.

Домашна грижа за кожата
„Едно от важните неща за всяка жена е поне да се научи да използва крем за лице като ежедневна грижа. Задължително е да си подарим поне един крем със слънцезащитен фактор 50, тъй като ненавременната грижа води до пигментни петна и стареене на кожата. И този UV фактор трябва да присъства винаги, независимо дали е зима или лято. Истината е, че добре изглеждащата жена, е поддържаната жена!”.

Моят грим
За ежедневния си грим Габриела Карчина използва CC крем, което е съкращение на „color control” или „corrector control” и означава крем с основна цел да скрие петната. Тя предпочита той да е в цвят и със слънцезащитен фактор 50. Ако времето я притиска, слага само такъв крем и спирала на миглите, а друг път – пудра и руж на лицето си.

По време на работа

„Преди пандемията си позволявах и леко червило, но заради маската, която се налага почти постоянно да нося, то отпадна от ежедневния ми грим” – признава Габриела.

Според нея BB крем, чието наименование пък идва от съкращението на „beauty balm” или „blemish balm” и скрива несъвършенствата, или CC крем, като и двата да са в цвят, пудра и руж с по-лека структура, както и спирала за очи, е подходящ ежедневен макиаж.

„Ако държите на сенките, аз лично през деня използвам много леки „nude” цветове – признава Габриела Карчина. - При вечерния грим е по-различно - винаги използвам база, която се избира според типа кожа, за да може гримът да е дълготраен. След което следват коректор, фон дьо тен, пудра, руж, сенки за очи, очна линия, спирала, може и изкуствени мигли - зависи от повода, молив за устни, червило, хайлайтър. Всеки може да постави продуктите в последователност, която му е удобна. Има хора, които първо гримират очите, после лицето и обратното. Смятам, че няма грешна техника, когато знаеш какво точно правиш. И, разбира се, завършвам макиажа с фиксиращ спрей за грим, за да може по-дълго да е устойчив”.

  • Антоанет Пепе: Уча децата си да се обичат и да бъдат смели
  • Симона Недева: Грим в синьо, розово и жълто ще е хит за пролетта (ВИДЕО)
  • Ани Халваджиян: Свобода без очаквания, без изисквания и хармония – това ми стига, това за мен е щастието!
  • Задай въпрос на гримьора Симона Недева на живо в Инстаграм
  • Славена Вътова: Вярвам, че човек възприема с такива очи, с каквито гледа
  • Задай въпрос на Славена Вътова на живо в Инстаграм
  • Вени Русинкова - момичето, което рисува върху плaт, стъкло и дърво и не крие занаята си
  • Антония Йорданова: Смисълът на редуцирания гардероб е в това да знаеш коя си
  • Задай въпрос на стилиста Антония Йорданова на живо в Инстаграм
  • Петя Дикова и Илиян Любомиров: Ежедневните минигрешки, които допускаме, учат най-добре