С хумор и стоицизъм - така Петя Дикова и Илиян Любомиров отглеждат двете си малки момчета Александър и Илиян-младши, и се радват на сбъднатата си мечта за семейство. Което не ги спира да продължават да мечтаят:

Мечтата ми е да построя една къща за Пипи (така Илиян нарича любимата си - бел.ред.) и момчетата някъде извън града. Да има камина, котка и тишина. Съответно там да мога да прекарам достатъчно време в работа върху романа, който в последните няколко години се върти в главата ми“, споделя Илиян в интервюто на живо, което проведохме с двойката на 8 март в Инстаграм профила на Ladyzone.bg.

Сутринта на Осми март лъчезарната водеща е получила закуска в леглото, но е имала „свирепа конкуренция“ в лицето на по-големия й син. Петя признава, че трудно делeгира отговорността друг да се грижи за децата, особено когато са новородени (станахме неволни свидетели на такъв момент във видеото - бел.ред.): 

Имам лична инстинктивна потребност да съм си до бебетата, когато те са много малки. За съжаление нямам време за много от нещата, които бяха неразделна част от моето ежедневие като мома.“

По време на разговора Илиян прочете любимо стихотворение от Христо Фотев, с което поздрави всички дами за празника, като през цялото време влюбено поглеждаше Петя. Чуйте го тук:

От разговора стана ясно, че Илиян сменя памперси „за норматив и на двете деца едновременно“. Двойката поделя грижите за децата – докато единият храни, другият къпе, обличат ги и ги масажират успоредно. Стараят се да синхронизират гледането на двамата си синове, за да могат децата да заспиват по едно и също време.

Винаги съм си мечтал да имам голямо семейство. Желанието ми да стана баща в конкретика си го представих едва когато срещнах Пипи. Мечтаех си за момчета по няколко причини – първо, защото имам стрхотен баща и винаги съм си представял как когато синът ми е на четири години, ще си направим въдици и ще ходим да ловим риба или как ще го науча да кара колело без помощни колелета... (...) Все такива неща, без да вкарваме излишна трактовка за сексизъм" - откровен е щастливият татко.

Снимка: instagram.com/iliyan_lyubomirov/

"На поетите обикновено им казват приятели, че те момчета няма да имат. От една страна, блянът, от друга страна, тази илюзорна тревожност в съзнанието ми бяха направили желанието за син още по-силно. Пипи ме дари с радостта и гордостта да имам син не веднъж, а два пъти и честно казано дали едно момиченце би променило нещо – да, сигурен съм, че би променило всичко и би го променило към много по-хубаво. Но всяко нещо с времето си. Дай Боже, да имаме още деца и да видя какво е да имаш и дъщеря“, пожелава си Илиян.

"Да връзваме кордели някой ден", добави Петя.

Снимка: https://www.facebook.com/petia.dikova

По отношение на писането и поезията, Илиян сподели: „Работя като креативен директор в рекламна агенция, съответно не малка част от писането отива в това ми проявление. Естествено нежната лирична душа има нужда от това да се съхранява и да остава цяла. Да, пиша, не публикувам текстовете си, както правех преди, в профила си във Фейсбук. Просто текстовете ми станаха доста по-лични и по-интимни. Нямам планове да издавам нищо към момента".

Двойката не е ходила на училище за родители, защото Илиян не вярва в тях. Той има сестра, която е 16 години по-малка от него, а Петя има брат, който е 10 години по-малък от нея, което, според Илиян, донякъде им е помогнало за момента, в който стават родители. Според него училищата дават готови рецепти и обясняват нещата с категоричност. "Петя е изчела хиляди страници литература от най-големите школи и виждаш, че школите започват да си противоречат. Стигаш до извода, че всъщност готови рецепти няма. Децата ти са най-големите ти учители. По-коварното е, че се учиш от някой, който не може да говори", казва той.

Теоретичната подготовка ти дава едно спокойствие, че поне си прочел. Разбира се, все пак от отговорност към моята мечта да имам деца и да съм добра майка, аз трябваше да мина този изключително и само теоретичен курс. И мисля, че бях по-добре подготвена за всичко, което на практика ни се случи“, отбелязва водещата, която би давала съвети, но само, ако й ги поискат.

Снимка: Instagram/iliyan_lyubomirov

"Един от митовете, които Илиян ми помогна да развенчая, беше, понеже, аз си мислех, че в родителството има един верен отговор, всъщност се оказа, че много от темите са въпрос на интерпретация, въпрос на школа. Въпреки желанието ми да се подготвя максимално добре, се оказа, че опитът е най-добрата подготовка. И ежедневните минигрешки, които допускаме, те учат най-добре", откровена е Петя.

Колкото до работата, журналистката отново не спестява от емоциите си: "Едно от многото неща, които научих покрай Илиян, е, че не можеш да имаш всичко. Или поне не можеш да го имаш по едно и също време. От малка, откакто имам братче, си мечтая да имам деца. Но, да, работата ми липсва почти всеки ден, липсват ми колегите, в същото време обаче осъзнавам, че „кога, ако не сега“. Ако не ме беше простреляла любовта сега, може би щеше да дойде момент в телевизията, когато удовлетворението от работата нямаше да ми бъде достатъчно. Това е един много личен, индивидуален избор, който прави всеки за себе си, ако добре се познава, какво би го направило щастлив и какво би му донселно усещане за дефицит".

Снимка: facebook/Petya Dikova

И Александър, и Илиян-младши вече имаха своя своеобразен дебют на тетатралната сцена. Петя и Илиян приемат този жест символично. „Не бих искала да товаря децата с очаквания или сбъдвания на мои мечти. Бих се радвала, ако се занимават със спорт, пътуват и говорят езици“, казва Петя.

  • Антоанет Пепе: Уча децата си да се обичат и да бъдат смели
  • Симона Недева: Грим в синьо, розово и жълто ще е хит за пролетта (ВИДЕО)
  • Ани Халваджиян: Свобода без очаквания, без изисквания и хармония – това ми стига, това за мен е щастието!
  • Задай въпрос на гримьора Симона Недева на живо в Инстаграм
  • Славена Вътова: Вярвам, че човек възприема с такива очи, с каквито гледа
  • Задай въпрос на Славена Вътова на живо в Инстаграм
  • Вени Русинкова - момичето, което рисува върху плaт, стъкло и дърво и не крие занаята си
  • Антония Йорданова: Смисълът на редуцирания гардероб е в това да знаеш коя си
  • Задай въпрос на стилиста Антония Йорданова на живо в Инстаграм
  • Гримьорът и микроблейдинг артист Габриела Карчина: Добре изглеждащата жена е поддържаната жена