Да инвестираш в нещо, което ще има по-дълъг живот в твоя гардероб е много по-ценно и разумно, смята стилстът Антония Йорданова, с която разговаряхме в Инстаграм профила на Ladyzone.bg като част от темата ни през март "Подари си време".

Снимка: instagram.com/tunikayo

Изхвърли ненужното от гардероба, вкарай нова енергия и характер в стила си

Отглеждам всяка вещ с много любов, развила съм по-различно отношение към дрехите, обувките и аксесоарите, призна още в началото на разговора тя. Когато кучето й Лола обаче успява да унищожи 12 чифта обувки, Антония осъзнава, че можеш да преживееш всичко, свързано с вещи.

"Да чистиш гардероба си е един много личен процес, който ти променя стила и ти отваря пространство за нови идеи и находки. После, свързано е с едно много приятно усещане, че дори за себе си, в личностен план си освободил пространство". 

"Какво не нося?" е важен въпрос и може да започнем от него, когато отворим гардероба, за да го разчистваме.

Антония отбеляза склонността да се затрупваме с дрехи, която не води до нищо добро - нито за природата, нито за гардероба ни. "Бързооборотната мода е не само с ниско качество, но и отминава като актуалност. Всички най-достъпни брандове, които всички с лекота пазаруват, са израз на това, което в момента върви като тенденция. Смисълът на редуцирания гардероб е това да знаеш коя си, да си стигнала до своя стил и да инвестираш в малко по-скъпи неща - без да агитирам към брандоманство", подчертава стилистката, като дава за пример своя колежка - Радостина Радичкова-Роди. "Тя е жената, която знае какъв й е стилът, не се изкушава да излиза извън него и пази само най-характерните и ценни изразни средства за стила, който има. Всичко останало се разчиства".

Сантиментът е сред основните причини да държим определени дрехи в гардероба си, отбеляза още Антония.

"Нужно е да си дадем сметка с какво най-често се обличаме и нещата, които виждаме, че са застояли по някаква причина - да ги пробваме, да видим как се усещаме в тях, някои може да са ни умалели, други да са ни станали широки, трети да са загубили от блясъка си (някои хора не умеят да се грижат за дрехите си) - буквално да усетим какво се случва с тази дреха, все още ли е нашата или не. Оттам да елиминираме сантимента", съветва стилистката.

Какво да правим с дрехите, с които сме решили да се разделим:

- да ги дадем за рециклиране
- да ги продадем в някоя от Фейсбук групите
- да ги подарим
- да се дарят в дом

Да мислим в посока на т.нар. "смарт гардероб", призова още Антония. "Задължително да имаме основни неща, като малката черна рокля, един готин тренчкот, няколко тишърти, няколко панталони или деним. Оттам нататък можем да добавяме елемети, с които да се правят добри комбинации", смята тя.

Още нещо, което стилистката, смята за важно: "Трябва да познаваш много добре фигурата си. Нещо, от което никой не трябва да бяга". "Когато си наясно как изглеждаш - защото, когато си в L - XL диапазона и имаш желанието да влезеш в рокля S, не е реалистично. Да си наясно със себе си, прави решенията ти по-адекватни", категорична е тя.

"Нямам обяснение за липсата на вкус. Важно е да не носиш чорапогащи с ликра и силиконови презрамки, например - това са кардинални грешки", смята стилстката.

"Не съм фен на тенденциите, агитирам повече за личен стил, лично отношение и избор. Но това, което от индустрията ще ни нашепват да си купуваме тази пролет, са захарните цветове - наситено синьо, розово, лилаво, все едно си в лунапарк. Моите любими пастели, ще има и много черно и бяло и минимализъм за най-изисканите дами. Също - много точки и много райета, смело комбинирани, дори помежду си".

Като за финал: щадете портфейла си, но и гардероба си, като правите разумни покупки, съветва Антония Йорданова.

Целия разговор чуйте във видеото.

  • Антоанет Пепе: Уча децата си да се обичат и да бъдат смели
  • Симона Недева: Грим в синьо, розово и жълто ще е хит за пролетта (ВИДЕО)
  • Ани Халваджиян: Свобода без очаквания, без изисквания и хармония – това ми стига, това за мен е щастието!
  • Задай въпрос на гримьора Симона Недева на живо в Инстаграм
  • Славена Вътова: Вярвам, че човек възприема с такива очи, с каквито гледа
  • Задай въпрос на Славена Вътова на живо в Инстаграм
  • Вени Русинкова - момичето, което рисува върху плaт, стъкло и дърво и не крие занаята си
  • Задай въпрос на стилиста Антония Йорданова на живо в Инстаграм
  • Гримьорът и микроблейдинг артист Габриела Карчина: Добре изглеждащата жена е поддържаната жена
  • Петя Дикова и Илиян Любомиров: Ежедневните минигрешки, които допускаме, учат най-добре