Славена Вътова, която в момента ни радва от екрана като част от журито на "България търси талант", се оказа от онези енергични жени, които успяват да вместят в програмата си редовно спортуване, гледане на деца, работни ангажименти и в края на деня намират и време за книга. Тя беше наш гост на живо в Инстаграм, като част от мартенската ни тема "Подари си време".

Като човек, който се занимава с мода, телевизия, кулинария и има и семейство, спортът се оказва нейният вид медитация и начин да релаксира. Предпочита кардиотренировките и съветва всеки да потърси своя спорт, но в никакъв случай да не го пропуска от седмичната си програма. Самата Славена става всяка сутрин в 6:30, тренира, после подхваща двете си момиченца, приготвя ги за градина, води ги и продължава устремена с работните си ангажименти.

Снимка: Георги Малев

От разговора с нея разбрахме, че модата все така продължава да бъде нейна страст, която някак естествено се е прехвърлила и върху по-голямата й дъщеричка Ема (за разлика от малката Ана, която оказа се, се крие от камерата). Ема обича и да готви - майка й споделя, че е много креативна, запалена е по MasterChef България, а най-верният и дегустатор е сестра й Ана. 

Славена Вътова не яде месо. Намерила е растителен заместител, какъвто е сейтанът - продукт, подобен на тофу. Рецептите за използването на заместителите са много, споделя тя, като дава пример с бургер от боб и овесени ядки, който на вкус бил много близо до реалния вкус на месото за бургер.

"Хранете се по начина, по който се чувствате добре", съветва Славена и напомня, че трябва да следите за реакции на тялото и организма и ако не се чувствате добре при спиране на месото например, да изберете друга формула на хранене, която ще работи за вас.

"Всеки ден хапвам сладко - не ям вафли, ям шоколад, натурален и постоянно имам от суровите барчета, които си правим, или сурови бонбони. Плодове ям страшно много. Това са неща, които обичам и ми е много лесно да се придържам към такъв режим, защото са ми вкусни", разказва още тя за начина си на хранене.

За децата и родителството

"Имам много ясна позиция - не смятам, че на едно дете трябва да му се караш. Като го казвам, разбирам, че всички имаме ежедневие, но децата са един бял лист, върху който ние пишем, и нормалното за тях отношение и поведение е това, което те виждат в нас и от нас към другите хора. И аз наистина се оптивам, заедно със съпруга ми, да възпитавам в тях, че начинът на комуникация е спокойният тон. Много съм си патила, обикновено по-снишените не са в добра позиция, но вярвам, че спокойният тон е начинът за комуникация", обяснява Славена.

"Гледаме две момиченца и за нас е важно да бъдат по-нежни и по-спокойни, да усещат, че са обичани и да растат в спокойна среда", допълва тя.

За пътуванията

"Изключително много обичам планината. Харесвам и морето, но планината ми е много голяма слабост. Изключително много си почивам и се зареждам. При по-натоварено ежедневие, моето бягство са преходи в планината. Имам си конкретни маршрути, които използвам, и се качвам, за да остана малко сред природата", разкрива за себе си Славена.

"Все по-рядко се връщам в родния град. Аз съм от Шумен. Не е много близо - трябват ми поне два-три дни, а с децата е сложно. Все още там е едната ми баба", малко носталгично сподели тя.

"Обожавам да пътувам. Няма значение къде. Винаги се опитвам да видя хубавото. Вярвам, че човек възприема с такива очи, с каквито гледа. И това не отнася само за пътуването и природата, а за комуникацията ни в ежедневието с всички. Много е лесно да заклеймиш нещо, понеже си имал лош ден".

Аз самата се опитвам да не бъда крайна, да не съдя, много се надявам повече хора да започнат да го правят. Твърдим, че живеем в свят, който е толерантен, а се оказва, че ставаме все по-критични, изискващи и очакващи. Трябва да си дадем сметка, че на първо място, всичко зависи от нас самите.

За стресът в ежедневието

"Огромна част от нас се опитваме да носим много дини под една мишница. И аз имам много неща да правя и когато открих, че спортът е моят начин да се разтоварвам и зареждам едновременно, ставам в 6:30 ч., спортувам до 8:20 ч., за да мога да взема децата, да ги заведа на градина, на връщане да напазарувам, да се прибера, да оправя бомбата, която съм оставила вкъщи. Човек си намира време, когато има желание. И аз имам периоди, в които нямам как, но тогава не трябва да се обвиняваме, трябва да сме наясно с приоритетите си", казва тя.

"Трябва да обръщаме внимание на себе си и да намираме време за това, което ни зарежда и ни кара да се чувстваме пълноценни и щастливи. Защото само по този начин, мисля аз, можем да бъдем полезни на хората, които обичаме", допълва Славена Вътова.

  • Антоанет Пепе: Уча децата си да се обичат и да бъдат смели
  • Симона Недева: Грим в синьо, розово и жълто ще е хит за пролетта (ВИДЕО)
  • Ани Халваджиян: Свобода без очаквания, без изисквания и хармония – това ми стига, това за мен е щастието!
  • Задай въпрос на гримьора Симона Недева на живо в Инстаграм
  • Задай въпрос на Славена Вътова на живо в Инстаграм
  • Вени Русинкова - момичето, което рисува върху плaт, стъкло и дърво и не крие занаята си
  • Антония Йорданова: Смисълът на редуцирания гардероб е в това да знаеш коя си
  • Задай въпрос на стилиста Антония Йорданова на живо в Инстаграм
  • Гримьорът и микроблейдинг артист Габриела Карчина: Добре изглеждащата жена е поддържаната жена
  • Петя Дикова и Илиян Любомиров: Ежедневните минигрешки, които допускаме, учат най-добре