Мановият мед, който се произвежда из Странджа, скоро ще може да се предлага и в други европейски страни. Налагането на новата европейска марка идва в момент, в който Европейската комисия води кампания срещу разпространението на фалшив мед.

Мановият мед е с тъмен цвят и се се събира се от маната - сладък сок, който се отделя от дърветата, предимно дъбове. Този вид мед е с ниско съдържание на полени, богат е на минерали и се захаросва сравнително бавно. Мановия мед е полезен за бъбреците, дихателната система, кръвообръщението и мускулите. Препоръчва се за подрастващи, хора, чиято работа е свързана с натоварване на мускулите, и за укрепване след боледуване. Добре е да се хапва по 20 грама дневно, 1-2 часа преди основно хранене. 

Снимка: facebook.com/shash.ts/

Много продукти у нас имат потенциал да стигнат до до европейски пазари,и да бъдат равнопоставени на други, вече наложили се и популярни такива от други страни. В България има още пет храни с близък, но все пак различен статут, който се нарича "Статут на традиционно специфичен характер". Това са филе "Елена", роле "Трапезица", кайзерован врат "Тракия", луканка "Панагюрска", пастърма "Говежда". Защитено наименование за произход имат и розовото масло и горнооряховският суджук.

Европейската комисия одобри регистрацията на странджанския манов мед като защитено наименование за произход.Решението трябва да бъде публикувано през есента на 2018 г. в официалния вестник на ЕС и, ако няма възражения, в началото на 2019 г. странджанският мед ще бъде вписан в регистъра.

Фестивал на странджанския манов мед се провежда в началото на август месец в Царево.