Антибиотиците са тежката артилерия,която вадим, когато заболяването се окаже сериозно. Но не бива да са първото, към което посягаме, когато започнем да кихаме или да ни тече носа. Какви са природните антибиотици, които можем да предпочетем преди да идем за блистери и шишенца от аптеката. 

Медът е един от най-силните природни антибиотици.

Едно от основните качества на меда, които го правят наш най-добър приятел, когато сме болни, е че притежава силни имуностимулиращи свойства. Приемайки по 1 ч. л. на ден, ще подпомогнете производството на цитокини. Това са са малки клетъчни сигнални белтъчни молекули, които се отделят от множество клетки. С антиоксидантните свойства, които притежава, медът провокира по-активното производство и отделяне на тези клетки. А те са предшественици на защитните клетки - макрофаги.

Медът от манука се счита за най-мощния антибиотик. Манука е храст, подобен на чаено дърво, който расте в дивата природа в девствените земи на Нова Зеландия. Това е едно от най-ефективните растения на традиционната фармакопея. Той действа доказано добре срещу човешки патогени, включително Escherichia coli, Enterobacter aerogenes, Salmonella typhimurium и Staphilococcus aureus.

Уникалното на менда е че освен вътрешно, може да се прилага и външно. С мед могат да се третират външни и кожни наранявания, както и инфектирани места.

Чесън при грип, простуди и кашлица

Чесънът действа антибактериално и противогъбично в резултат на веществото алицин.
Той определя острата миризма на чесъна. При нарушаване целостта на скилидката, се активира ензимът алииназа, който превръща немиришещия дотогава алиин в алицин. В природната българска медицина чесънът намира широко приложение.

# Като капки се използва при болка в ушите. 
# Скилидка чесън в носа се слага при остра хрема. 
# Чесновият мехлем се използва срещу гъбички по ноктите.

Антибактериалните свойства са чесъна са проучени от Луи Пастьор още през 19 в. Той  потвърждава, че чесънът има способността да убива бактерии, гъбички и вируси; също така укрепва имунната система, ако се консумира суров.

Риган вместо пеницилин
Маслото от риган се извлича от листата на подправката. То съдържа вещество с много добри антибактериални свойства. С масло от риган може да премахнете пневмокококи, стафилококи, стрептококи и ентерококи. Ефикасно бори и още 25 бактерии, включително някои, които са устойчиви на химически антибиотици. Маслото предпазва от настинки, намалява болката и зачервяванията при прорезни рани. Уникална негова способност е да неутрализира отровата на пчели, змии или паяци.

Червени боровинки при инфекции на пикочния мехур
Храстовидният природен антибиотик предпазва от налепване на бактерии по стените на лигавицата в организма. За това често се използва от жените с цистит. Чаят от сушени червени боровинки е много често използвано помощно лечебно средство за превенцията в лечението на уринарните пътища. Биофланоидите в червените боровинки успокояват и предотвратяват възпалението на венците и кръвоносните съдове. Те действат добре при атеросклерозата и усложненията при диабет.