Хормоните си правят шега", "От хормоните е", "Сигурно е хормонален дисбаланс" - често сме чували тези реплики, отнесени към нас или някоя позната. Какво всъщност се крие зад термина "хормонален дисбаланс"? Ladyzone.bg разговаря с д-р Димитър Пашкулев по темата.

Д-р Димитър Пашкулев е роден през 1960 г. Израснал в Родопите, където от юноша активно изучава храните, билките, есенциите и други средства от арсенала на природната медицина. Завършва медицина през 1986 г., работи няколко години в общото здравеопазване, по-късно – към различни природолечебни центрове и самостоятелно – в София и провинцията. Има десетки реализирани идеи за природни продукти, които се произвеждат от няколко фирми, както и десетки написани книги по медицина, психология, поезия и др. Търси цялостната хармония в живота!

Д-р Пашкулев, какво е хормонален дисбаланс и как да го разпознаем?
Хормоните са химичните посланици на всяка една функция в организма. Ето защо проявите на дисбаланс са много разнообразни; дори когато първичната причина засяга тялото нa нехормонален механизъм, вторично се включват и хормонални механизми. Жлезите с вътрешна секреция се разбалансират по три механизма – чрез намалена или повишена функция или такава, която не е пропорционална на останалите жлези (всички те следва да поддържат равновесие помежду си). Най-често се касае за признаци като трайно понижение на енергията или нехармонични изблици на възбуда и свръхчувствителност към различни фактори; устойчива тенденция към пълнеене или слабеене; промени в сърдечния ритъм или кръвното налягане; спазми на скелетните мускули и гладката мускулатура на вътрешните органи; нарушения в половата сфера, костообразуването, кожния покров и неговите образувания (нокти, окосмяване), терморегулацията и т.н. Разбира се, последната дума е на специалиста, подкрепена и от съответни изследвания. Все повече хора, които желаят да се лекуват природосъобразно, не искат да се диагностират по установения ред, а това може да е грешка!

Признаците само физически ли са или настъпват и емоционални промени?
По-точно, признаците са групирани в синдроми (симптомокомплекси) – те включват както физически, така и психоемоционални оплаквания. Последните са в много широк спектър – нарушения на фоновото настроение (депресия, недоволство, прекалена нерешителност или импулсивност и т.н.); конкретни форми на страх, вина, раздразнителност и др.; нарушения на общуването, съня, паметта и т.н.

Кога настъпва такъв дисбаланс и на какво се дължи най-често?
Има предразполагащи и отключващи фактори. Към тях спадат генетични предиспозиции, проблеми в детството, по-късно - липсата на раждания или патологични такива (вкл. аборти), небалансираният начин на живот, редица токсични натрупвания, инфекции, влошаване на храносмилателната и чернодробната функции, травми, операции.

До какви проблеми води хормоналният дисбаланс и особено този, който е свързан с женските хормони?
Много е важен балансът между естроген и прогестерон, както и пролактин, който ги контролира. Дисхармоничните им нива и съотношения могат да засегнат не само репродуктивните способности, но също така и да генерират проблеми с месечния цикъл, външните и вътрешни гениталии и млечните жлези. Както вече подчертах, хормоналните проблеми по принцип са полиморфни, т.е. разнообразни. Влияят също върху общото самочувствие, енергията и желанието за живот, съня, обмяната на веществата и разбира се – върху външния вид. Истинската красота е неотделима от прекрасното здраве!

Снимка: istockphoto.com

С какъв специалист е добре да се посъветваме?
Най-добре е общата насока на диагностиката и лечението да се координира от специалист с широк клиничен профил, за предпочитане запознат и с възможностите на природосъобразните методи. Например, само някои от утвърдените билки и добавки са регистрирани и като лекарства. Витамин Д и селен са познати на всеки лекар, но билки, като агнус кастус би трябвало да са познати, например от гинеколозите и ендокринолозите, заради мекото хормономодулиращо действие. За съжаление, използването на билките в лечебната практика не е широко застъпено в конвенционалната медицина в България. Едно дори бегло познаване на лечебните растения може да разшири кръгозора на иначе добрия тесен специалист, а не той прибързано да отрича възможностите на природните продукти!

Какви са начините да преодолеем дискомфорта?
След като сме уточнили причината – по възможност да я отстраним! А ако не можем съвсем – да я компенсираме, чрез подобряване начина на живот и чрез допълнтелни помощни средства. Драстичните медикаменти следва да се употребяват съгласно основния хипократов принцип – "преди всичко не навреждай!". Т.е. във всички случаи, когато не е абсолютно наложително, да се ползват фармацевтични "оръдия" и операции, би следвало приоритет да имат здравословният начин на живот и природните продукти. Пример за такъв продукт, интелигентно насочен към повлияването на редица често срещани женски неразположения, е "Лейди Хармония". Уникалното при него е, че не е еднопосочен, действащ единствено върху определен симптом, което е обичайният случай. Действието на "Лейди Хармония" е насочено към "многоетажно" регулиране на цялостните комплекси от признаци, съставляващи предменструалния и климактеричния синдром, както и важни моменти на женското общо добро здраве. Продължителният прием намалява неприятните изблици на раздразнителност и свръхчувствителност към болките; депресия, безсъние, задържане на вода или сухота на кожата и лигавиците; хормонално обусловено напълняване и т.н. Особено е важно и това, че се противодейства на вредното въздействие на ксеноестрогените, които днес щурмуват женския организъм от стотици източници.

Можете ли да споделите нещо (лек) от вашата практика, което доказано работи при емоционален срив?
Психосоматиката едва е започнала да се задълбочава, но и сега е безпорно, че негативният стрес непосредствено уврежда фините регулаторни системи на тялото. Обикновено не причинява самостоятелно болести, но силно ускорява развитието на вече съществуващи патологии. Това, което зависи от нас, е да изградим правилни приоритети и да не отлагаме здравословните решения, тъй като те са по-ефективни в началните фази на нарушенията. Да се отделя време за релакс, движения, дишане, водни процедури и т.н. поне по половин час след ставане и преди лягане (ключови периоди в биоритмите!) е много съществено за всички. Да се предпочитат цялостните, непреработени и щадящо обработени хранителни продукти. Полезна е смяната на привичната работа и битова обстановка, когато е възможно. Употребата на билки, есенции и добавки може да помогне.