Летният сезон е времето, в което мислите ни все блуждаят по улиците на близки и далечни дестинации. Точно това ми се случва ежедневно в градския транспорт например. Всеки ден преживявам нови пътешествия, които съм планувала, или се връщам в спомените си от минали такива. Още в момента, в който прекрачвам прага на задушния трамвай се пренасям в Атина. Нейните улици, сгради, история, синьо небе и жарко слънце оставят следа в сърцето на всеки неин посетител. Често си спомням за това място, докато пътувам до работа.

Между дома и работа ми има 10 спирки, които ме пренесоха на десетте ми любими места в Атина.

  • Пет места с красиви български езера, които не отстъпват на морето
  • Трябва да посетите тези места, дори да не сте фен на "Игра на тронове"!
  • Съвети за избор на правилната пътна чанта, ако летите със самолет
  • 10 съвета за вашата обиколка с кола из Европа
  • Местата в България, които всеки любител на виното да посети през септември
  • Най-вкусните специалитети от десет любими дестинации
  • 7 продукта за възстановяване на кожата и косата след морската ти почивка
  • 10-те най-добри места, които да посетите в Европа през 2019 г.
  • 6 сексапилни тоалета, с които ще си звездата на всяко лятно парти
  • Пет живописни екопътеки, перфектни за уикенд бягство

Прекрачвайки прага на трамвая, вече бях в атинското метро. Ако пътувате със самолет и после искате да се придвижите до централните части имате няколко варианта – метро, автобус или такси. Досещате се, че избрах метрото, но имайте предвид, че станцията, която е на летището е надземна. Мотрисите приличат много на българските, а картата помага на всеки лесно да се ориентира за линиите и спирките. Метростанциите са украсени с постери на забележителностите наоколо, които също помагат на туристите.

Спирка номер едно: Площад Синтагма

Неусетно минава пътят ми до площад Синтагма. Излизайки от подлеза на метростанцията, пред вас се открива голямо пространство с пешеходни алеи и високи дървета. Но не това е внушителната част, а Парламентът. Пред него можете да гледате смяната на караула, която се извършва на всеки час. Сградата е първият кралски замък в модерната история на Гърция и е построен през 1843 г. Там можете да седнете и да починете, докато храните огромните ята гълъби.

Парламента на площад "Синтагма"
Снимка: Евгений Милов

Спирка номер две: Националната градина.

Това райско кътче се намира точно до площад Синтагма. Националната градина посреща посетителите си с високи палми и шарена градина с цветя. Местните често сядат по тревата наоколо и сякаш вече не си в града, а в някоя приказка. Заобиколящата природа кара посетителите да се чувстват защитени, а множеството фонтанчета, мостчета и езерца няма да позволят да ви доскучае и за секунда. Виещите се пътеки ще ви превърнат в откриватели, защото скрити в градините ви очакват различни находки като паметници, ресторантчета, сгради и др. Едно такова е например сградата Запейон, която е отворена през 1888 г. и не бива да се пропуска. Там се организират официални и лични срещи. Някоя от криволичещите пътеки в градината пък ще ви отведе и до Музея на ботаниката, както и много паметници като този на Лорд Байрон и на Йоанис Варвакис.

Националната градина в Атина
Снимка: Евгений Милов

Спирка номер три: Квартал Плака

Едва ли има човек, който не е чувал за Небивалата земя от историите за Питър Пан, където времето спира да тече и децата не порастват. Е, в атинския квартал Плака времето е застинало по същия начин. Колкото по-дълго се разхождате по калдъръмените улички толкова по-лека става душата му. Невъзможно е да ви доскучае. Отвсякъде се подава ново интересно заведение или се открива великолепна гледка между покривите на къщите. Красиви цветя придават цветно настроение на множеството сгради. Силно ви препоръчвам да седнете и да хапнете на някое от местата, защото освен с вкусна храна, ще се храните в неповторима атмосфера. Ако предпочитате да пиете някаква освежаваща напитка, то Melina Merkouri Cafe е перфектното място за вас. Квартал Плака е и силно полярно място: от едната си страна усещаш тежестта на миналото, защото Акропола надвисва с цялата си прелест над теб, а от другата виждаш настоящето през подаващите се гледки към новата част на града. Оставете уличките на "Квартала на боговете" да ви водят, защото така ще усетите изцяло неповторимата атмосфера на мястото.

Улица на квартала Плака в Атина
Снимка: Евгений Милов

Спирка номер четири: Акропола

Величие и древност са двете думи, които най-добре прилягат на атинската перла Акропола. Преживяването си заслужава да изтърпите дори и огромното количество туристи. Ако желаете да посетите мястото, докато е по-празно, то можете да се включите в нощните обиколки, които някои агенции организират. Хилядолетният Партеон е храмът на богинята Атина. На нейно име е кръстен града. Според легендата жителите са я избрали пред бог Посейдон, след като им е дала маслиновото дръвче.

 

Партеона на Акропола в Атина
Снимка: Евгений Милов

А за Ерехтейонът, другият внушаващ храм на хълма, се смята, че е построен на мястото, където е бил спора за покровителството на града. В северната част на постройката се намира свещеното маслиново дръвче. Храмът е интересен заради асиметричността си (източната му част е с 3 метра по-висока) и кариатидите (шест скулптури на девойки, който заемат ролята на колони). Ако трябва да съм честна, не самите храмове печелят хората, а усещането, че си в миналото. На това място всяко камъче придобива значение, защото носи със себе си хилядолетна история. Наоколо можете да се разходите и да видите други древни постройки като Театъра на Дионисий, Храма на Хефестус, Атинската агора и много други.

Театърът на Дионис в Атина
Снимка: Евгений Милов

Друга неповторима забележителност е гледката към града, която се открива от хълма. Ако не искате да плащате за тур гайд, но знаете английски, то просто си харесайте някоя англоговоряща група, с която да се движите и ще чуете всички легенди, свързани с местата. И си отделете цял ден за Акропола и околността, защото има множество исторически забележителности, които да разгледате. Можете да посетите и Музея на Акропола, където се съхраняват скулптури и предмети от бита, които ще ви доближат повече до живота на древните гърци.

Музея на Акропола
Снимка: Евгений Милов

Спирка номер пет: хълма Ликавит

Хълмът Ликавит е най-високата точка в центъра на Атина и от него можете да видите целия град. Оттам се открива и красива гледка към Акропола. До горната част можете да се качите пеша и с фуникуляр. На върха се намира бялата църква „Св. Георги“, както и ресторант, а малко по-надолу и открит амфитеатър. Заслужава си да посетите това място и през нощта, защото светлините на града, Акропола и амфитеатъра са меко казано омайващи.

Хълма "Ликавит"
Снимка: Евгений Милов

Спирка номер шест: Ресторантите

Атина оставя силна следа по небцето на всеки, който я посети. Безбройните пекарни, ресторанти, закусвални, кафенета ще зарадват вкусовите ви рецептори. Ако смятате, че сте опитвали гръцка салата, то сте в грешка, защото там вкусът й е съвсем различен. Но колкото и да ви е горещо не пропускайте да хапнете „Гирус“ и „Суфлаки“, както и салата „Дзадзики“, която е чудесна комбинация за месните ястия. Ако сте фен на сладките, то Атина ще е рай за вас, защото във всяка пекарна има безброй видове домашно приготвени десертчета.

Суфлаки и Дзадзики
Снимка: Личен архив

Спирка номер седем: Пристанище Флисвос и Каламаки

Двете пристанища са за феновете на луксозни яхти и ресторанти. И до двете можете да стигнете с градски транспорт без проблем. Пристанище Флисвос освен с красивите си яхти, ще ви спечели и с градина, която много напомня на родните ни морски градини. Само че тази до атинското пристанище е доста по-голяма. Там има множество площадки за деца, за скейтъри, за кучета и така нататък. Честно казано най-приятна е пешеходната алея след парка, по която можете да се насладите на морския бриз. Не забравяйте да си купите сладолед, който е перфектният спътник на гледката към морето. Пристанище Каламаки е също толкова красиво, но най-големият му коз е заведението, чиято градина гледа точно към морето. Докато се наслаждавате на любимата си напитка ще можете да засищате сетивата си с безкрайния морски хоризонт.

Алеята на пристанище Каламаки
Снимка: Личен архив

Спирка номер осем: Църквите

Църквите са с красива архитектура и често около тях има паркчета с пейки. Ето защо са перфектно място да седнете и да си починете от изморителните разходки в топлото време. Не бива да пропускате Митрополитската катедрала на Атина, която е внушителна. А точно зад нея се намира и църква „Свети Елефтериос“, която е построена през около XII – XIII в.

Митрополитската катедрала в Атина
Снимка: Евгений Милов

Спирка номер девет: Жилищните квартали

Разходете се и в жилищните квартали, особено по-крайните, които са добре благоустроени. Там ще усетите нотка на безгрижие, която е много присъща за южните ни съседи. Често се заблуждаваме, че трябва да избягаме, за да можем да си починем. Е, гърците ми показаха, че това не е точно така. Техните работни дни не са толкова дълги, обедните почивки са задължителни и магазините не работят всеки ден от седмицата. За тях работата винаги е много, но когато си почиват, знаят как да го правят. Те са намерили начин да накарат съзнанието си да се чувства спокойно. И пренасят спокойствието в кварталите, където живеят. Там отвсякъде ще ви заобикалят нови къщи и кооперации, чиито градини ухаят на всякакви цветя.

Жилищен квартал в Атина
Снимка: Евгений Милов

А ако посетите и един от пазарите им, ще видите и „работната“ им страна. Тогава те са експресивни и честно казано много забавни. Цветните пазари са пълни с вкусни пресни плодове и всякакви домашни потреби. За да усетите атмосферата на едно място, е нужно да се докоснете до хората, а едва ли има по-добро място от това, в което живеят и работят.

Снимка: Евгений Милов

Спирка номер десет: Прибирането

Прекрачвам отново прага на трамвая, но този път на излизане. И ето че отново съм си в София и вместо по улиците на Плака, вървя по Витошка. Но тези спомени отключиха в мен онова чувство за безгрижие, което много гърци притежават. Това настроение на душата е най-добрата ми придобивка от престоя ми в Атина. Не бива да забравяме, че спомените от летните ни пътешествия не са само забележителностите, които посещаваме, но и културата, която попиваме, атмосферата, с която се насищаме, и хората, които срещаме.