Постоянна характеристика на жената е стремежът й да се харесва. Условностите на ценностната система за външна красота са преминали през ужасяващи крайности. За да бъде желана и предпочетена е трябвало да жертва своето удобство, вкус, спокойствие и дори здравето.

Стряскаща изглежда днес китайската традиция да се бинтоват стъпалата на малките момиченца, като пръстчетата с изключение на палеца се обръщали навътре. Целта е била девойката да остане с малки островърхи "лотосови крачета”. Това нараняване се е считало за модно, когато краката на девойките били като "златни лотоси”. Размерът на стъпалото бил по-малък от длан. "Златните лотоси” вонели и се разязвявали, защото не можело да бъдат добре измити дълбоките гънки, които се образували между твърдата петата като токче и пречупените навътре пръстчета. 

Знаменитите корсети, с които пристягали жените за изумително стройни фигури, ограничавали не само възможността им да дишат дълбоко, но водели до увреждане и на вътрешните органи. 

Чаровен поглед жените може ли да постигнат със сок от растението беладона, който накапвали в очите. Те ставали блестящи и ярки, но настъпвала слепота. 

За повече красота и неповторимост жените не са се страхували и от истинска отрова. През XIX век пиели арсен, защото лицето ставало цветущо, погледът бляскав, а формите на тялото - приятно закръглени. Употребата на арсен изисквала спазване на строги правила - за един месец младост се започвало със зрънце отрова, но които е започнали, продължавали да го взима до края на живота, в противен случай - смърт. Никой не се е вълнувал тогава, че арсенът се натрупва в щитовидната жлеза, предизвиквал гуша и смърт. 

За да направят тялото си стройно, някои жени в миналото доброволно поглъщали яйца от лентовидни червеи. Паразитите започвали да се развиват в червата и да растат, като се хранели с хранителните вещества, които човек консумирал. Понякога дължината им достигала много метри, но по-късно добрата фигура се измествала от подут огромен корем плюс тежко паразитно заболяване.

През ХVIII век срещу следите върху кожата на лицето от болестите, които върлували тогава, оловната пудра вършела чудеса, но страничните ефекти били тумори в мозъка и парализа.

В началото на 30-те години на миналия век в гонитбата за красота вниманието се насочило върху новото откритие в науката - радиацията. Френска компания Tho-Radia произвела козметика със съдържание на ториев хлорид и радиев бромид. В рекламите ставало дума за козметиката, която снабдява клетките с жизнена сила, стимулира кръвообращението, изглажда кожата на лицето. Имало предупреждение, че разширява порите, но помага при акне, пигментации и спира процесите на стареене. В Германия се продавал шоколад с радий с подмладяващ ефект.

В наши дни издигнатият в култ крехък женски силует, провокира млади момичета да се лишават от храна до степен на анорексия, в желанието да наподобят дефилиращите красавици по модните подиуми. Неразбиращи уникалността на собствената си красота, те са готови да изтърпят операции за уголемяване на бюста, за изтъняване на коленете, намаляване на носа и т.н., което влече редица неудобства - излишни болки, реоперации, намалена чувствителност на гръдните зърна, асиметрия при грешки в постоперативния период и др.

Към суетните неудобства ще включа ходенето на високи токове през целия ден. Радващият факт е, че все по-малко млади жени може да се видят "доброволно” затруднили ежедневието си. Защо употребявам думата "доброволно", защото жената вече може да направи свободно своя избор как да изгражда и поддържа своята красота и очарование и без толкова големи жертви.