Прясното мляко е пълноценен и лесноусвоим хранителен продукт. Млеката с намалена масленост съдържат около 1.5% мазнини, а обезмаслените - под 0.1% мазнини. При отстраняване на мазнините  се губи наполовина от енергийното съдържание на млякото, без това да се отразява на хранителната му плътност - количеството на протеини, въглехидрати, натрий, калциий и фосфор. След извличане на мазнините се понижава наличието на ценните мастноразтворими витамини А, Д, Е и К, но фабрично те се добавят дори в по-големи количества.

Нискомасленото мляко няма недостатъци по отношение на осигуряването на костите и зъбите с ценните минерали - калций, фосфор и магнезий. Някои стоматолози препоръчват да се пият млечни напитки между храненията, тъй като са богати на лесно усвоим калций и заздравяват зъбите, като не допускат образуване на кариеси.

Освен това, нискомасленото мляко е чудесна напитка за оводняването на тялото и особено след физическо натоварване чаша мляко помага на организма бързо да възстанови загубата на течности.

Консумацията на нискомаслени млека може да допринесе за намаляване на нивата на общия и "лошия" холестерол в кръвта. Те са богат източник на следните десет жизненоважни вещества - протеини, въглехидрати, калций, фосфор, калий, рибофлавин, витамини А и В12, магнезий и цинк. 

Чаша нискомаслено мляко с мед вечер преди лягане може да подобри съня.

Консумацията на нискомаслените мляко и млечни продукти присъстват във всяка енергийно контролирана диета за редукция на тегло, но задължително в комбинация с повишена физическа активност и преустановяване на вредните навици.

Редовната консумация на нискомаслени млека, поради ниския гликемичен индекс на млякото, позволява добър контрол на нивата на кръвната захар.

Млеката с ниско съдържание на мазнини не се препоръчват единствено за бебета и деца под 2 години, защото малките деца растат много бързо и се нуждаят от енергията на мазнините в пълномасленото мляко.