Днес интернетът и телевизията помагат за детското развитие с образователните програми и документалните филми, но натоварването върху очите трябва да бъде разумно. До голяма степен зрителната преумора от екраните крие рискове от прогресивно късогледство в ученическа възраст. Не става дума, че детето трябва да бъде напълно отделено от тях. Но, трябва да се ограничи времето, прекарано с тях.

Ако детето не е готово да приеме такава "компютърна и телевизионна дисциплина“, то родителите може да я въведат постепенно. За начало трябва семейството да не гледа телевизия по време на хранене и никой да не работи на таблета или с телефона по време на хранене.  

Друг неприятен момент от продължително ежедневно прекарване с електронните устройства за децата е развитие на дезадаптация, т.е. реалният живот остава на втори план. Детето започва да се затруднява и почти не изпитва потребност от общуване с връстниците. Специалистите определят това като "виртуална зависимост". 

Децата имат нужда от игри и забавления в свободното време, но нека не бъде единствено с видеоигри. Ако искате да виждате децата си спокойни и весели, позволявайте и дори ги насърчавайте да играят с децата навън или спортувайте заедно с тях.

Още по темата може да научите от аудиозаписа, публикуван в началото. Това е разговорът, който проведохме в ефира на bTVRadio в предаването "За София" с радиоводещия Светослав Николов на 18 август 2015 г.