Все по-често се замисляме за това как живеем, какво консумираме и достатъчно ли е това, което правим за себе си и близките си хора. Започнахме да се интересуваме от "супер храни", започнахме да "разбираме" от съставки, калории, препоръчителен дневен прием, добавки, подобрители и овкусители. Дали обаче наистина вникваме във всичко, което четем на етикетите и дали разбираме всичко, което чуваме от телевизионния екран? Витамини, минерали, антиоксиданти, фибри… списъкът е дълъг и може да бъде обогатяван и адаптиран според разбиранията, теченията, модата и теориите. Именно поради тази причина решихме да се заинтересуваме от едни много цитирани напоследък вещества и да разберем дали знаем достатъчно за тях. Какво ни дават те и наистина ли са толкова важни и полезни за нас?

Ето какво ни разказа нашият приятел д-р Райна Стоянова, чиито статии, посветени на закуската, са ви може би добре познати:

Фибрите са наричани още хранителни влакнини или баластни вещества и са съставка, която може се съдържа в зеленчуците, плодовете, зърнените култури и варивата. В групата на фирите спадат целулозата, лигнинът, пекинът, желатинът и др. Животинските продукти, като месо, мляко, сирене, яйца не сдържат никакви фибри и можем да кажем, че храните богати на мазнини са бедни на влакнини и обратно. Може би сте чували за многобройните ползи от приема на фибри, но аз ще се опитам да ги систематизирам, като акцентирам върху основните им ползи за човешкия организъм и по този начин да отговоря на въпроса "Защо трябва да приемаме фибри с храната и как ни помагат те?"

  1. Фибрите пoнижават нивото на "лошия“ холестерол, тъй като пречат на тялото ни да усвои напълно някои мазнини и по този начин намаляват риска от развитие на атеросклероза и други болести на сърдечносъдовата система;
  2. Също така, фибрите забавят скоростта на смилане на храната в стомаха ни, като правят абсорбцията на въглехидратите продължителна и така понижават гликемичния индекс. Те допринасят за контрола на инсулиновата секреция в организма;
  3. Фибрите помагат за перисталтиката на червата, действат благоприятно при констипация и други проблеми с дебелото черво;
  4. Хранителните влакнини намаляват апетита, тъй като засищат, и спазването на диета не е толкова трудоемко, когато консумираме богати на фибри храни;
  5. Фибрите се свързват с токсините и канцерогените в храната и по-бързо ги изхвърлят от организма ни.