Всеки е чувал, че не можем да надбягаме лошото хранене. Нужно ли е наистина да спортуваме, докато сме на диета, какви са подходящите спортове и колко точно движение ни е необходимо?

Движението е компонент на доброто здраве – системите в тялото: сърдечносъдовата, храносмилателната, отделителната, нервната, лимфната, мускулната – всички те съществуват в абсолютна зависимост от редовното движение. По време да диета за загуба на тегло е  необходимо да се движите, тъй като чрез физическа активност постигате няколко цели. На първо място се запазва количеството мускулна маса – това е активното ви телесно тегло, което изразходва по-голямата част от енергията в тялото и служи като депо за захарите, така че те да не се складират под формата на подкожни мазнини. Стегнатото тяло винаги има повече или по-качествени мускули, а всяка диета може да ги разгради и унищожи, заедно с мазнините. Когато спортувате редовно, мускулната маса (която е нужна на организма), се запазва. Това ви предпазва от забавянето на метаболизма, което съпътства всяка диета.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Тренирайки редовно, вие изразходвате и повече калории – това означава, че може да загубите тегло, хранейки се достатъчно, вместо оскъдно – край на гладуването! Добрите тренировки ви дават възможност да повишите разхода си на енергия дори след като сте приключили с тренировката – така горите мазнини, когато се в пълен покой и релаксирате. Да лежиш и да отслабваш е мечтата на всеки, виждате че е лесно осъществима, ако се потрудите няколко часа седмично.

Доказано е, че хората които спортуват, по-лесно спазват хранителен режим, по-често запазват новопостигнатото чрез диета тегло и плавно изграждат здравословен стил на хранене. Когато спортувате, вие сте по-енергични, помните по-добре, концентрацията на работното място е по-висока и сте по-малко склонни към депресивни състояния – всеки, който е бил на диета знае колко разсеяни и дезорганизирани може да бъдете, когато се храните оскъдно.

Ако спазвате изключително ниско калорийна диета – под 1200 калории дневно, или сте на режим за детоксикация, натоварващите тренировки не са препоръчителни. В тези случаи най-подходящи са ходенето с умерено темпо, кратки занимания с йога или тай чи, стречингът или изправителната гимнастика. Комбинацията от сериозни тренировки и намален прием на калории е сценарий за стрес, след който организма намира начин да компенсира и да си възвърне високото тегло, плюс няколко допълнителни килограма.

Ако диетата ви позволява достатъчно движение, непременно започнете от 2 пъти седмично, и бавно увеличавайте честотата до 4-5 пъти, докато общите часове физическа активност достигнат 5 часа.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Кои са най-подходящите упражнения? Заниманията с тежести във фитнес зала са сред фаворитите на дамите, които търсят бързо стягане с минимална инвестиция на време. Само за 2 или 3 часа седмично, с правилно подбрани упражнения, може да повдигнете дупето, да стегнете бедрата и да изваете раменете. Ако диетата ви е подходяща, мазнините ще се стопят и бързо ще видите резултат и красиво плоско коремче. Ако фитнесът не ви е запалил, може да опитате Пилатес или някои от груповите часове, където се използват степери и тежести. Предимството на фитнес и Пилатес заниманията е в това, че работите много концентрирано върху качеството на движенията – нещо, което е по-трудно в групови часове. Освен упражнения, ако вече сте в добра форма, към тренировките си може да прибавите спринтове на открито, скачане на въже или час спининг седмично – моят съвет е да разделите този час на две занимания по 30 минути или 3 по 20 минути.

Спинингът, скачането и спринтирането са високоинтензивни занимания, които изискват максимални усилия – когато те са по-продължителни, настъпва умора. Тук правилото е да дадете всичко от себе си за кратко време, а не да работите дълго и със средно темпо – именно по-голямото усилие осигурява запазване на мускулатурата и горене на мазнини след тренировка – т.нар EPOC eфект (повишена консумация на кислород след движение).

Ако имате още време, след като сте вложили своите 2-3 часа в упражнения и 1 час за интензивни аеробни тренировки седмично, помислете за танци, йога, тай-чи и разходки. С тях можете да запълните останалите часове от седмичния си тренировъчен план. Важно е да имате поне един пълен ден покой без движение, а хората, които са абсолютно начинаещи, може да почиват и 3 дни седмично, като в почивните дни включат разходки. Има и много много други спортове, които може би харесвате, като езда, тенис, фехтовка, каране на кънки или плуване – важно е спортът, който изберете, да бъде достатъчно натоварващ, за да запази мускулната ви маса по време на диетата, но не и твърде уморителен, за да не повиши излишно апетита ви.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Ако сте на диета и спортувате редовно
, но мазнините си стоят, а на всичкото отгоре апетитът ви е гигантски, трябва да помислите дали правилно балансирате интензивността на упражненията и вида и количеството на храната в менюто ви. Ако се натоварвате излишно, организмът може да има нужда от допълнителна енергия за възстановяване и в крайна сметка да компенсирате изгорените калории, като се храните повече от нужното. Това много лесно се вижда, ако в дните след тренировка сте особено гладни или ако ви преследва вечерен глад за сладко.

Какво значи това? Спазването на диетата може да е невъзможно с толкова много движение, а прибавянето на още тренировки ще влоши ситуацията. Намалете честотата на трениране до 2 часа седмично и следете да бъдете стриктни с диетата си – до 2 седмици трябва отново да започнете да губите мазнини. Ако отново няма резултат, може да спрете с досегашните тренировки и да се заемете с йога или тай-чи. Следете как ви се отразява промяната в близките две седмици – успехът на всяка диета и тренировъчен режим зависи от наблюденията, които извършвате върху себе си – тялото ви винаги реагира и е готово да ви разкаже как се чувства. Послушайте го.

Със съдействието на www.artofrealfood.com