Нормално влагалището е влажно, като естественото постоянно количество влага при зрели жени е 0,3-0,6 г. Превишеното ниво обикновено е в резултат на превишено количество бактерии, гъбички и, в по-редки случаи, дори на вируси. Бяло течение може да има от матката и цервикалния канал, от маточните тръби и от входа на влагалището.

Причини за бялото течение
#Инфекциите могат да бъдат провокирани от промени в хормоналния баланс на организма, от прекалени вагинални промивки или липса на хигиена, от някои общи заболявания, които намaляват имунната система, като диабет, прием на кортикостероиди и др. Лечението с антибиотици също променя влагалищната флора и фаворизира развитието на микози (гъбични инфекции).

#Най-честата причина обаче остават залобяванията, предавани по полов път. При микози има интензивен сърбеж, бялото течение има вид на извара, влагалищната лигавица е зачервена, с бели петна, все едно е напръскана с вар.

#Най-често възпаление на влагалището (колпит) се дължи на трихомонас (камшичест едноклетъчен оргънизъм). Влагалищното течение е обилно, зеленикаво, пенесто.

#Друг причинител е гарднерелата. Тогава влагалищният секрет е сивкав и лепкав. При накапване на калиева основа се получава неприятна миризма на развалена риба.

#Много по-рядко се срещат вирусни инфекции, диагнозата при които се поставя с колпоскопия (оглеждане на маточната шийка и влагалището с оптичен уред) и влагалищна цитология.

#В по-редки случаи може да се дължи на злокачествено заболяване.

Кога бялото течение може да представлява проблем?
Като цяло бялото течение се третира като нещо нормално при жените независимо от това дали са в тийнейджърска или в по-зряла възраст. Често пъти бялото течение може да се провокира и вследствие на определено заболяване - настинка, грип, вирус и т.н. В случаите обаче, когато е с по-различен от белия цвят (сиво-бяло, зелено, жълто, кафяво, тъмно оранжево), трябва да се обърнем незабавно към лекар-специалист. Тъмният цвят може да бъде сигнал за сериозен здравословен проблем.

Профилактика на бялото течение
Профилактиката на влагалищното лечение включва добра лична хигиена, избягване на безразборни полови контакти, използване на бариерни методи за контрацепция, лечение на партньора.

Домашни средства срещу бялото течение
#Нар - нарът е сред най-ефективните натурални средства срещу бялото течение при жените. Екстрактът от наров сок, семената и дори запарка от неговите листа, влияят изключително благотворно върху бялото течение. Консумирайте го сутрин на гладно всеки ден и ще се убедите в неговото лечебно въздействие.

#Босилек - Дълго време босилекът е бил известен като лек срещу бялото течение. Направете сок от листа на босилек, като добавите към него малко мед. Пийте всеки ден два пъти, за да се изкорени проблема на бялото течение напълно.

#Оризова вода - След като сварите шепа ориз в 1 л вода, изцедете ориза, охладете и пийте от оризовата вода. Само след 1 седмица при ежедневна консумация, ефектът ще бъде налице.

#Джинджифил - 2 ч.л. сушен джинджифил на прах сварете в достатъчно количество вода. От така получената отвара пийте всеки ден в продължение на три седмици.