В западния свят масажната техника Шиацу е позната с много имена, сред които шиацу на бос крак, намикоши шиацу, оха шиацу, шиацу-до, натурално шиацу и зен шиацу. По-голямата част от усвоените от запада форми на Шиацу използват единствено основните принципи на оригиналния Шиацу масаж и често съществено се различават от него.

Шиацу е японска масажна техника. Името й буквално означава натиск с пръсти - на японски думата “shi” означава пръсти, а “atsu” натиск. Шиацу е техника, която съществува от преди повече от 2000 години и е производна на древната форма на китайски лечебен масаж – акупресура.

Също както акупресурата и акупунктурата, според Шиацу тялото се състои от 14 меридиани, всяка от които съответства на определен орган от човешкото тяло. Те изпълняват функцията на канали, през които протича енергията “чи”. Непрекъснатият и добре балансиран приток на “чи” в тялото е гаранция за отлично здравословно състояние на пациента.

Тъй като “чи” трябва да протича свободно и равномерно през тялото, според шиацу когато то е блокирано или възпрепятствано, това означава, че тялото страда от някаква болест. Заболяване има и когато “чи” е минимално в определени части от тялото и в излишък в други телесни органи или системи.

Шиацу масажът има за цел да отстрани препятствията, които блокират притока на енергия през меридианите на тялото. Освен това той възстановява и баланса в притока на енергия. Отстраняването на препятствията и възстановяването на баланса се постигат посредством оказване на натиск с пръсти върху ключовите точки в тялото.

Понякога по време на Шиацу масаж освен пръсти терапевтът използва и лактите, коленете и стъпалата си, с които упражнява натиск върху точките по тези меридиани. За да стимулира допълнително способността на организма да се самолекува и за да подсили имунната система на пациента, Шиацу масажистът работи и върху части от тялото, които са разположени в съседство на тези точки.

Съвременната западна медицина не разполага с доказателства за реалното съществуване на меридианите в тялото, по които протича енергията “чи” и затова третира Шиацу и останалите подобни лечебни техники като допълнително средство за лечение. Независимо от това обаче, също както останалите видове масажи и техники за лечение, които произхождат от акупресурата, има данни за това, че упражняването на натиск в ключовите точки от тялото при Шиацу стимулира освобождаването на ендорфини, активизира имунната система, и помага на тялото да се бори с болестите. Шиацу може да се използва при наличието на разнообразни здравословни проблеми, вариращи от мускулни болки до нередности в храносмилателната система, дори емоционални проблеми.

Шиацу масажът може да бъде изключително интензивен. Нерядко по време на процедурата пациентите изпитват желание да се смеят, плачат или крещят. Понякога масажът отключва и проявата на други емоционални състояния. Това се приема като доказателство за възстановяване на нормалния приток  на енергия в тялото.

След Шиацу сеанс пациентите изпитват дълбоко спокойствие и задоволство и се чувстват напълно отпуснати. Нерядко обаче първите няколко шиацу масажа биват последвани от симптоми на настинка или грип. Тези симптоми са страничен ефект от процедурата, който се възприема като знак, че тялото е на път да постигне своето самоизцеление.