Румяна Тасева е магистър по журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и още в началото на кариерата си избира да отразява сектор „Здравеопазване“. През 2010 година става главен редактор на здравния портал Puls.bg. Три години по-късно сайтът организира и първото по рода си специализирано събитие, посветено на майчиното и детско здраве - „Форум бременност и детско здраве“. През пролетта миналата година Форумът отбеляза десетото си юбилейно издание, а тази година заради пандемията от COVID-19 премина временно в нов формат, провеждайки серия от онлайн издания, които се излъчват на живо в сайта на Puls.bg. С Румяна Тасева си говорихме за всички актуални теми, които вълнуват бременните – как да преодолеят стреса около пандемията от коронавирус, как да се пазят и трябва ли да предприемат допълнителни мерки предвид обстановката.

 

Г-жо Тасева, вече няколко месеца живеем с мисълта за коронавируса и как е възможно във всеки един момент да се заразим. С опита си в отразяването на здравни теми и като организатор на „Форум бременност и детско здраве“ сте наясно какво акушер-гинеколозите съветват една от най-уязвимите групи в момента – бременните – как да преодолеят този стрес от неизвестното?

От разговорите ми с акушер-гинеколозите мога да направя само един извод – бременните жени са едни от най-разумните, отговорни и предпазливи хора. Всъщност, ако бъдещата майка спазва обичайните препоръки по време на бременността - да не се излага на излишни рискове по отношение на здравето си, тя може да бъде спокойна. Всяка инфекция е притеснителна за бременността и в този смисъл препоръките винаги са били бременната да избягва контакт с болни хора, да се пази от простуда, да избягва ограничени затворени пространства с много хора на едно място и, разбира се, редовно да проследява бременността си при своя акушер-гинеколог.


Снимка: iStock


Предвид новия пандемичен вирус – да, нямаме подобен опит, но както проф. Радка Аргирова спомена в извънредното издание на Форум бременност и детско здраве на 13 април, посветено на темата, има и други опасни за бременността вируси и микроорганизми, за които сме чували, като рубела, цитомегаловирус, Епщайн-Бар и др. Предпазването от тях и от коронавируса е същото.

 

 

За справяне с тревожността помага и да потърсим повече надеждна информация – подчертавам надеждна, тъй като в момента съществува известен информационен хаос и лесно можем да се подведем. Необходимо е информацията да бъде достатъчна и от проверен достоверен източник. В този смисъл казаното от лекаря, на който сме се доверили, на акушерката, която чувстваме близка, от педиатъра, който е приел детето ни и има контакт със семейството ни, е напълно достатъчно, за да се справи бременната жена със стреса. Разбира се, от полза са разходките, движението, балансираното хранене и общуването с приятни за нея хора. Бременността е един чудесен период, в който може да се помисли за уют, за хоби, за книга, за хубави филми...

Като човек, който следи темата отблизо - има ли нови изследвания, които показват как коронавирусът влияе върху бременните и предава ли се към плода? Едни от първоначалните данни бяха, че вирусът не се предава от майката към плода.

На този етап в реномираните медицински източници не се споменава за преминаване на коронавируса от майката към плода, което обясниха и нашите гости в извънредното издание на Форума – проф. д-р Радка Аргирова, д-р Сергей Славов, доц. Диана Димитрова. Същото се коментира от други акушер-гинеколози.

Коронавирусът се предава по въздушно-капков път и чрез контактни повърхности. По отношение на влиянието на коронавируса върху бременността все още е рано да се правят категорични изводи, защото както споменах, всеки един вирус, и като цяло патологичен микроорганизъм, може да има негативно влияние върху бременността. Затова и бъдещите майки трябва да бъдат отговорни към здравето си.


Какви допълнителни мерки трябва да предприемат бременните, за да се чувстват сигурни? Могат ли да поискат безплатен PCR тест преди раждането или по време на бременността?

Назначаването на PCR тест се дава от лекар според набор от индикации и на база на преценката му. Разбира се, бременната жена би могла да проведе теста и по своя инициатива, но е препоръчително да го обсъди предварително със следящия бременността ѝ специалист. Вземането на материал за изследването трябва да става в максимално безопасна обстановка за бременната.

Относно провеждането на тест при прием в болницата – на този етап може да се каже, че се извършва по преценка на медицинския състав, тоест трябва да е наясно с правилата на конкретното лечебно заведение.

Тръгвайки към родилното, какво допълнително предвид обстановката трябва да вземе със себе си всяка родилка (освен препоръчителните и обичайни неща)?

Това зависи от конкретната болница. При някои се изисква да се вземат само необходимите документи, при други може да се наложи включване на познатия набор вещи за родилното. Разбира се, никога не е излишно за бременната да вземе със себе си собствени санитаро-хигиенни материали и средства, най-малкото защото знае кои от тях са подходящи за кожата ѝ. Включването на маска в багажа също не е прекалена мярка, налага се да свикнем да имаме на разположение такава винаги. Сигурна съм, че след изписването ще има изпълнени с желание да видят бебето роднини и приятели – по-добре е все пак при наличие на повече хора майката да се предпази. Разбира се, призивът важи и към техните близки - новороденото и родилката се нуждаят преди всичко от сигурна и позитивна среда.


Снимка: iStock


На новородените в момента правят ли се допълнителни изследвания от обичайните и лекарите имат ли по-специфични препоръки за грижите за тях в усложнената епидемична обстановка?

Доколкото ми е известно – не, и едва ли е необходимо предвид, че в родилния дом те са постоянно под медицинско наблюдение и медицинският персонал реагира при всяка необходимост. Разбира се, по друг начин е предвидено да се процедира, ако при бременната има съмнение за коронавирусна инфекция. В такъв случай следва да се вземат всички нужни мерки бъдещата майка и бебето да получат необходимите грижи. Относно грижите за бебето – препоръките са същите както досега и те се дават от медицинския персонал от болницата и педиатъра, който поема детето като личен лекар. Разбираемо е сега допълнително да се обръща внимание на необходимостта от придържане към мерките срещу коронавируса – носене на маска, повишена хигиена, избягване на контакт с много хора и разумен контакт с хората от социалния ни кръг.