Изследване на учени от Сингапур установява, че пациентите, заразени с новия коронавирус, силно замърсяват с патогена своите спални и бани, подчертавайки необходимостта от редовно почистване на често докосваните повърхности, мивки и тоалетни чинии.

От друга страна, вирусът лесно се премахва с почистване на повърхностите два пъти дневно и ежедневно почистване на подове с често използван дезинфектант, което предполага, че настоящите мерки за предпазване са достатъчни – стига хората да се придържат към тях.

Изследването е публикувано в списание Journal of the American Medical Association (JAMA) и се провежда след случаите в Китай, където патогенът се разпространи широко в болниците, заразявайки десетки здравни служители и други пациенти. Това накара учените да смятат, че заразяването на околната среда с е важен фактор за предаването на болестта, но степента й беше неясна.

Изследователите от Националния център по инфекциозни болести в Сингапур и DSO National Laboratories са разгледали случаите на трима пациенти, които са били държани в изолационни помещения от края на януари до началото на февруари. Те събират проби от стаите през пет дни от двуседмичния период на карантина.

От стаята на единия пациент е взета проба преди рутинното почистване с дезинфектанти, докато от стаите на другите двама пациенти са взети проби след дезинфекциране. Пациентът, от чиято стая е взета проба преди дезинфекцирането, е имал най-леките симптоми от тримата, оплаквайки се само от кашлица. Другите двама са имали умерени симптоми - и двамата са имали кашлица и висока температура, като единият от тях е страдал от задух, а другият е отхрачвал белодробна слуз.

Въпреки това несъответствие, пациентът, от чиято стая е взета пробата преди дезинфекциране, замърсява 13 от 15 тестови места в болничната стая - включително мивката, дръжката на вратата и тоалетната чиния - още едно доказателство, че те могат да послужат за предаване на коронавируса.

Авторите на изследването подчертават необходимостта от стриктно спазване на хигиена на ръцете, за да се предпазят от SARS-CoV-R, както е официалното име на патогена.

Вирусът, който за първи път бе идентифициран в китайската провинция Хубей през декември, сега е заразил над 95 000 души в 81 страни и територии по света, като е убил повече от 3200 души.

Световната здравна организация (СЗО) вчера заяви, че смъртността от коронавируса е 3,4%, ревизирайки завишените предишни оценки.