Започне ли сърцето „да прескача”, то ни напомня за себе си, но с чувство на безпокойство. Когато животът си върви спокойно, т.е. има съответствие между очакванията и постиженията ни, почти забравяме за него. Чувствителното ни сърце, което устоява във всякакви житейски условия, в един момент излиза от ритъм и не може да се възстанови.

Най-често срещаната аритмия е предсърдното мъждене

Продължителна физическа преумора, хронични болести и драматични изживявания от разочарование в любовта, загуба на близък, провал в професионалната сфера, са достатъчни човек да се окаже с „разбито сърце”. По време на преглед кардиолозите установяват учестена сърдечна дейност, чуват допълнителни шумове когато го прислушват със слушалка, а на кардиограмата откриват променени вълни, различни от стандартната графика на здравото сърце.

„Разбитото сърце” е с нарушен ритъм, по-слабо и неефективно

Например състоянието, когато предсърдието започне да се съкращава дезорганизирано със собствени хаотични микросъкращения, лекарите наричат предсърдно мъждене. При него именно се създават условия за образуване на кръвните съсиреци (тромби). Затова

хората с предсърдно мъждене получават усложнението мозъчен инсулт.

Тези инсулти са исхемични - в резултат от запушване на мозъчните съдове от попадналите в тях тромби.

Профилактика на инсултите при болни с предсърдно мъждене са лекарства, които разреждат кръвта

По този начин се пречи на образуването на кръвни съсиреци. Тук е мястото на лекарското изкуство да се подбере подходящата комбинация от медикаменти. „Вече има нова химическа формула с предимство в бързината на ефекта и добра съвместимост с храните и другите лекарства, които болните се налага да взимат”, обяснява Националният консултант по кардиология доц. д-р Нина Гочева.