76% от служителите изпитват прегаряне, т.нар бърнаут, понякога. 28% от включилите се в проучването са в това състояние често или винаги. Това сочи проучване на Causes and Cures / Gallup 2022.

Бърнаутът е напрежение и умора, които се натрупват във времето, започващо със здравословни проблеми и с поява на депресия и липса на желание за работа и живот с времето. 

Бърнаутът започва с трудности, невъзможност да се стане от леглото, сънливост и може да стигне до загуба на смисъл от живота, апатия, невъзможност за вземане на решения и т.н. 

СТРЕС, ГНЯВ, ДЕПРЕСИЯ И БЪРНАУТ - ПРЕОБЛАДАВАЩИТЕ УСЕЩАНИЯ В ПОСЛЕДНИТЕ 2 ГОДИНИ

От стрес до бърнаут - четири са основните усещания, с които включилите се в изследване твърдят, че могат да опишат изминалите 2 години. Стресът все по-често се настанява в живота и на по-младите. При т. нар. поколение Z (родените от 1997 до 2012) стресът заема 48% от живота.

Все повече се увеличават и психичните заболявания. И ако мислите, че това е само личен проблем - грешите. Заради психични проблеми на работещите световната икономика губи по 2,5 Т далара. 

ПРИЧИНИ ЗА БЪРНАУТА

Една от основните причини на бърнаута е мултитаскингът - вършене на повече от едно занимание в едно и също време. За много хора и работодатели, това е качество, което изискват и ценят високо у работещите. Доколкоо баче то е ефективно?

Оказва се, че мултитаскингът не е нещо, с което трябва да се хвалим, че умеем. 

На ден човек губи много часове от качествена работа само докато превключва от един продукт в друг. Замислете се само, че дори телефонът или лаптопът ви понякога забиват, когато има отворени твърде много приложения, или започват да работят по-вабно, докато превключват от един процес/програма на друг. Така е и с хората. 

MINDFULNESS, А НЕ МУЛТИТАСКИНГ

Това е психологически процес, при който насочваме вниманието си към преживяване в настоящия момент. Това означава време за осъзнаване и фокусиране върху настоящето. Използвайки го, постигаме спокойствие и увереност. 

На практика, това означава да се концентрираме върху една задача или проект. Докато това се случва, може да изключим телефона, да не отговаряме на мейли или лични запитвания на колеги, за да сме изцяло фокусирани върху само една дейност. 

Когато концентрираме пълния си потенциал върху едно нещо, печелим:

  • правилен старт на всеки работен ден
  • по-високо качество за свършената работа, 
  • по-висока производителност
  • повече свободно време
  • повече удовлетвореност
  • свобода
  • здраве
  • емоционална интелигентност
  • освобождаване на ума
  • спокойствие

Осъзнаването на настоящит момент е една от практиките в програмите на Биляна Савова. Сама преживяла бърнаут, за техниката тя споделя:

"Освободих се от това, което "трябваше да бъда". приех това, което съм и днес съм това, което винаги съм искала - да бъда себе си".

Как да се концентрираме, докато мием чинии, и защо да сме благодарни за това - вижте във видеото: