Древните келти, от които тръгва историята на Хелоуин, смятали, че в нощта на 31 октомври мъртвите излизат, за да търсят живи тела. За да се предпазят от тях, те гасяли огъня в огнищата си и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно, за да изплашат привиденията. Днес, в нощта преди така нареченият ден на "Вси Светии", в повечето католически страни (а от няколко години и у нас), хората се обличат в страшни костюми и носят тиквени фенери именно заради това. 

В предходната среща с психотерапевта Александрина Соколова, тя ни разказа за страховете и фобиите. Сега идва моментът, в който ще разберем как да се изправим срещу тях. Вижте какво научихме от Алекс и дали е нужно да дълбаем тиква, за да се предпазим от нещо...

Има ли някаква универсална рецепта

Всеки психологичен конфликт възниква поради нежеланието да се приеме реалността - всеки от нас ще загуби близки, ще бъде наранен... Здравословното мислене е човек да не си представя друга реалност, а да живее в настоящата реалност и в хармония. Човек трябва да се научи да приема нещата такива каквито са и да промени философията си за тях, ако се налага. Трябва да има разбиране и осъзнатост.

"Много би ми се искало да съществува универсална рецепта или пък някакво вълшебно хапче или пръчица, с които страховете у всеки да изчезнат мигновено. За жалост, не съществува нито хапче, нито магическа пръчка. Борбата срещу страха е индивидуална за всеки един от нас. Това, което е общо за всички и трябва да осъзнаем и приемем  обаче, е, че има един единствен начин да се справим със страха: да се изправим срещу него и да влезем в битка (с други думи - да влезем в страха) и да променим философията си за него.", обяснява ни Алекс малко преди да ни въоръжи с нейната рецепта, която ще видите в края на статията. 

Снимка: Александрина Соколова

Какви са техниките
В борбата срещу страха, добри стратегии и техники са когнитивно - поведенческа терапия, екзистенциална терапия и хипнозата. Много успешни за справяне със страха и особено с фобиите са и десенсибилизиращите техники, които са изградени на принципа на претръпването чрез постепенно навлизане в заплашващата ситуация.

Пет стъпки, с които да се изправим срещу страховете си

1. Запознайте се със страха

На първо място трябва да осъзнаем страха, да си дадем сметка от какво точно се страхуваме и дали страхът ни е оправдан – работи ли за нас или е прекалено силен, неовладян, пречи ни и ни блокира - превърнал се е в медицински проблем. Истината е, че в 99% от случаите, онова от което се страхуваме, никога не се случва и е изцяло плод на нашето въображение.

2. Поставете страха в думи, за да знаете срещу какво се борите

След анализ на страха, следва да го очертаем в параметри, за да се отнеме силата му. Колкото повече параметри даваме на съзнанието, толкова по-спокойно става то. Самото поставяне на страха в думи го намалява. Важно е да се даде форма на страха, защото безформеността, развихря въображението.

3. Омолаважаване

Следва да омаловажим страха или проблема. Това ще ни даде сили да изправим срещу него.

4. Време е да излезете от зоната си на комфорт

И накрая е време да направим избор. Да рискуваме и да излезем от зоната си на комфорт, да се изправим и да влезем в битка срещу страха. Това е една интересна техника наречена "парадоксална интенция". Тя се състои в това човекът да се конфронтира директно или да навлезе в заплашващата го ситуация.

5. Успехът е в постоянството

За да има успех тази техника, трябва да я практикуваме редовно. Колкото по-често се изправяме срещу, онова от което се страхуваме, толкова по-малко страшно ще изглежда то, докато не дойде моментът, в който страхът ще е изчезнал напълно и завинаги.

Ако имате нужда от още съвети или доза позитивизъм и мотивация, то определено ще ви се отрази добре да посетите професионалната страница на усмихната Алекс - в раздела "Бележки" ще откриете нещо повече от това, гарантираме.