Да проверявате телефона си веднъж през 12 минути, означава да посягате към него 80 пъти дневно. А според експертите това означава, че не спазвате списъка си с ежедневни задачи. Има няколко ключови момента от ежедневието, в които не бива да поглеждате към телефона си - именно това убива продуктивността ви.

1. Първото нещо, което правите сутрин

Не посягайте към смартфона си веднага, след като отворите очи. Така попадате моментално в света на мейлите, новините и социалните мрежи, които искат вашето внимание. Първото нещо, което трябва да направите, е да се разсъните и да създадете своят план за деня. Ако изберете телефона преди планирането, вероятно денят ви ще протече неорганизирано и разсеяно.

2. Докато се приготвяте за работа

Между душа и закуската няма време за клюки или телефони. Една мобилизирана сутрин ще доведе до приятен ден. Дори 2-3 минутки отделени за смартфона и нюзфийда във Фейсбук, могат да станат причина за закъснение. Мейлите, съобщенията и задачките могат да почакат, докато се настаните на бюрото си.

3. По време на бизнес среща

Дори и да смятате, че може да си позволите един бърз преглед на съобщенията (макар и без отговор), всъщност не можете. Продуктивността ви намалява и има възможност да пропуснете важен детайл от разговора. Когато извършвате няколко задачи едновременно, отделяте с 50% повече време за тях и допускате двойно повече грешки. Затова отдайте нужното уважение на събеседника си и не посягайте към телефона. Не забравяйте, че целта на бизнес срещите е да поставите основите на добра комуникация между партньорите – оставете телефона далеч от вас.

4. Докато провеждате телефонен разговор

Когато ви включат в конферентен разговор и сметнете, че можете да проверите мейла си, докато говорите – напуснете разговора или оставете мейлите. Тук отново проблемите са същите като в бизнес срещите. Не допускайте телефонът да ви помага да "убивате" времето си, защото то е ценно.

5. Когато сте на събитие или обучение

Не е добра идея да играете любимата си игра, докато ви дават полезна информация. Колкото и скучно да ви е, щом сте там, значи има причина и не трябва да се разсейвате. Използването на смартфона по какъвто и да е начин ще ви ограничи и няма да успеете да си откраднете необходимите знания от лектора или да завържете нови контакти с колеги.

Снимка: istockphoto.com

6. Моментите, в които сте в "зоната"

Имате трудна задача, която изисква повечко усилия и концентрация. Най-логичното нещо, което трябва да направите е да забравите за смартфона и да действате. Не се изкушавайте, защото после разочарованието и бавната работа носят негативи за вас.

7. През най-продуктивните часове

Някои от нас са по-продуктивни сутрин, а други следобед. Открийте своите часове и отдалечете смартфона настрани през тях. Можете да си поставите ограничение да го поглеждате 1-2 пъти през голям период от време, но се старайте да контролирате положението. Хубавото е, че всичко е въпрос на навик, който можете да изградите с повече воля и сериозно отношение.

8. По време на релакс

Не ставайте "на повикване" и не отговаряйте на служебни мейли до посред нощ. Това не е пътят към успеха. Напротив, така е вероятно да намалите продуктивността си и да намразите работата и колегите си. Когато си почивате, дайте възможност на себе си да забравите за работата и да се насладите на почивката си.

9. Преди сън

Смартфонът ви трябва да е далеч от вас поне половин час преди да си легнете. В противен случай можете да развалите съня си, като вкарате много емоции в съзнанието си. Дайте си време за отпускане и се погрижете за здравословния си сън – това е важно за здравето ви.

10. При нощно събуждане

Ако се събудите и искате да заспите отново, не посягайте към смартфона. Докато спите е хубаво той да е настрана и дори на вибрация. Можете да използвате стандартен будилник, ако имате проблеми с пристрастеността към телефона си.