За ден като днешния – сряда, и част от Рождественските пости бързо и вкусно ястие, което може да си приготвите за обяд са печени на скара зеленчуци с подложка от ориз. Всичко, с което разполагате в хладилника: кромид лук, патладжани, тиквички, домати, чушки, моркови, картофи, може да бъде включено в тази рецепта.
Обелете лукът и морковите и ги нарежете на филийки. Останалите зеленчуци измийте и нарежете на парчета, удобни за печене на скара. За овкусяване ще са ви нужни: зехтин, балсамов оцет и сол на вкус. Зеленчуците трябва да поемат от тази марината за около половин час.
Ако имате оребрен тиган може да използвате него вместо скара. Не допускайте зеленчуците да прегарят, защото ще придобият горчив вкус. Когато са готови, зеленчуците наредете върху подложката от сварен ориз.
Рецепта за подложката от ориз за 6 порции
2 ч.ч. бял ориз
6 ч.ч. гореща вода
1 връзка свеж копър
Бял пипер и сол на вкус
Оризът накиснете за няколко часа във вода, след което го отцедете. Сложете го в 4-5 с.л. олио в тиган и го запържете. Добавете 2 ч.ч. топла вода и оставете оризът да поеме водата, като разбърквате с дървена лъжица. Добавете още на 2 пъти по 2 ч.ч. гореща вода. Когато оризът омекне, овкусете с бял пипер, сол и копър, нарязан на ситно.
Още разнообразни идеи за ястия в дните за постене ще откриете в "Постни рецепти на деня”.