Намаляване здравината на костите не е задължителна част от промените, свързани с възрастта. Никога не сте нито много млади, нито прекалено възрастни, и може да подобрите здравето на костите си. Те са изградени от постоянно подменяща се тъкан, типично за живия организъм.

При остеопороза костите стават лесно чупливи от незначителни травми.

В хода на живота организмът постоянно губи костна тъкан, която се замества от носовосинтезирана, но при остеопоразата процесът на загуба на костна тъкан започва да преобладава.

Обективно доказателство за степента на плътност на костите е остеоденситометрията.

Препоръча се на жените над 40 години да се изследват за костна плътност. Апаратът работи на принципа на рентгеново изследване в частите на тялото, където най-напред изтънява костта: китките, глезените, бедрената шийка и кръста.

Начини за поддържане на здрава костна система: 

-Яжте храна, която задължително трябва да съдържа калций:

прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал, извара. Захванати за костите, мускулите при всяко съкращение доставят соли и микроелементи, сред които са калцият и фосфорът - твърдата костна основа.

-Слънчевите бани през лятото са здраве за костите,

защото витамин D се изгражда в кожата само под въздействие на слънчевата светлина. Сезонът на дългите слънчеви дни позволява организмът да синтезира нужното количество витамин D

-Консумирайте богатите на фитоестрогени  зеленчуци, плодове, бобови и зърнени храни, които помагат за растежа на костите.

-Правете редовно физически упражнения

и поддържайте нормално телесното тегло чрез разходки, тенис, бягане. Изключително подходящи за костите са стречинг, йога, тай чи, цигун, разтягането на мускулите чрез вдигане на тежести.

-Откажете се от тютюнопушенето,

ако не сте го правили досега. Има начини без напълняване.

-Ако обичате да пиете алкохол, намалете количеството, 

и подгответе своите деца с нужните знания за вредата от алкохола.

-Обърнете внимание на лекарствата,

които приемате, дали не увреждат костната тъкан. 

Ежедневните грижи за здрави и плътни кости са инвестиции в годините напред чрез изграждане на навици за спортуване и балансирано хранене.