.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Постни ястия с елда, зрял боб и покълнало жито

д-р Вергиния Николова | преди 3 години | 5168
Бобови храни
Снимка:Thinkstock/Getty Images
Основните храни, заместващи месото, като източник на висококачествени протеини

Постните ястия помагат да се възвърне загубеното здраве. Основните храни, заместващи месото, като източник на протеини са: елда, фасул, грах, леща, грис, орехи, покълнало жито, овесени ядки, ръж, гъби, соя, нахут, киноа.

Елдата е изключителна храна. Тя намалява нивото на холестерола в кръвта и поддържа нормалните стойности на хемоглобина, заради наличието на желязо. Тя присъства в диетите за сърдечно болните и хората със захарен диабет, поради съдържанието на висококачествени протеини. 

Елдата се консумира не само по време на пости.

- Тя е храна на избор за намаляване на излишното тегло.

- За натрупване на мускулна маса.

- Допринася за ободряване при пролетна умора.

Доказано е, 80% от енергийните запаси се усвояват при преработката на каша от елда, в сравнение с преработката на месо - само 20%.

Руски рецепти с елда

- Елда с моркови и лук

Една чаша елда се вари в две чаши вода до разпукване на зърната. Прецежда се през гевгир. Към сварената елда се добавят задушени в зехтин, нарязани на дребно или на ренде моркови и кромид лук, и сол на вкус. Консумира се като основно ястие със зеленчукова салата.

- Елда с гъби

Елдата се сварява по описания по-горе начин. Добавят се гъби, предварително задушени с лук в растително масло и се разбърква. Ястието се сервира топло.

Котлети от покълнало жито с чесън (рецепта на Г. Малахов) 

Покълналото жито се смила с месомелачка. Добавят се смачкан чесън, сол, смлян кимион и настърган кромид лук. Оформят се котлети от сместа и се запичат от двете страни в олио или зехтин. Тези котлети имат вкус и миришат на месо, но много по-лесно и пълноценно се усвояват от организма, наличните протеини.

Салата от зрял боб

Зърната зрял боб предварително се накисват във вода от вечерта. Вари се, като се отнема образувалата се пяна. След един час варене се добавят морков, праз лук и сол. Вари се още 1 час. Задушава се отделно кромид лук в олио. Няколко минути преди да свали от огъня, когато фасулът е достатъчно сварен, в тенджерата се добавя задушеният лук. Фасулът се прецежда и обърква с нарязани на кубчета ябълка, варено цвекло и ситно нарязан магданоз.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Ще Ви хареса
Колкото по-далеко гледаш, толкова по-малко виждаш под краката си
Веселин Георгиев
Важни ли са парите за щастието?