Времето в момента е много нестабилно с високи температури и рязко охлаждане след поредния обилен дъжд с ледена градушка. Тези резки промени за минути действат стресово върху организма. Жителите в градовете страдат повече от метеорологичтните фактори, защото са откъснати от живота сред природата. Лекарите смятат, че умереният климат тренира адаптационните механизми на хората, които живеят в условията на четири сезона.

Сигнал за започваща буря е бързо спадане на атмосферното налягане, което може да понижи и умствената, и физическата активност. Въздухът в кухите органи се разширява и течността в обвивките на органите повишава натиска върху хронично инфектираните тъкани - започват да се обаждат стари болки. Някои хора получават  подобни усещания при полет със самолет, защото налягането пада при излитане.

Повишената абсолютна влажност от летните дъждове провокира хроничните болки поради факта, че колкото е по-влажно лятото, толкова по-трудно човек се поти. Тялото се прегрява, кръвоносните съдове се разширяват,  органите са като набъбнали, а пот не се произвежда. Градушката се приема също като фактор за болкова симптоматика, тъй като бурното време се съпровожда с промени и в атмосферното налягане, и във влажността.

Нарушеният механизъм за свиване и разширяване на кръвоносните съдове при студено или топло време не може да осигури приток на кръв към мозъка. Когато това не стане, започват здравословни оплаквания  с главоболие,  високо кръвно налягане, отпадналост, ускорен пулс, напрежение в гърдите.

Успокоителното е, че всичко това бързо отминава.