Широко разпространено е мнението, че различните видове чай – черен, бял и зелен, се добиват от различни растения. Това не е вярно. Всъщност той се ражда от един единствен храст – Camellia sinensis, който произлиза от Южна и Югоизточна Азия. Днес обаче, тази удивителна с качествата и уханието си напитка, се отглежда в тропичните и субтропични области по целия свят. А разликата в цвета и аромата на трите основни вида се дължат на начина на обработка.

Ето още някои любопитни истини за чая:

•За листенцата на черния чай е необходимо доста дълго време за окисляване. За зеления – почти никакво, за да се запази цвета и по-деликатния аромат. Колкото до белия чай – т. нар. оолонг, окисляването на листата обикновено е някъде по средата на това между черния и зеления.

•Въпреки че черният чай е възприеман като по-силен и тонизиращ от зеления, и двата имат еднакво ободряващо въздействие върху човешкия организъм. Обработката на листата не влияе на съдържанието на кофеин в тях. Поради същата причина не може да се твърди, че единият е по-зравословен от другия.

•Разпространено е също и погрешното мнение, че добавянето на мляко в чая пречи и неутрализира полезните му свойства. Истината е, че млякото в чая не унищожава антиоксидантите в него.

•Повечето билкови отвари имат полезни свойства, но по отношение въздействието върху нервната система, не могат да се сравняват с тези на истинския чай – Camellia sinensis.

•Доказано е, че чаят дори може да помогне значително за предотвратяване на язва на стомаха.

•Хубаво е да знаем още, че 6 месеца след беритбата на чай количеството на антиоксиданти в него, по една или друга причина започва прогресивно да спада. Ето защо се препоръчва консумирането му преди този срок. Затова, за да запазим максимално дълго полезните му качества, добре е да съхраняваме наситния чай в плътно затворен стъклен съд на тъмно и хладно.