За дамите над 40-те плодовитостта рязко спада. Въпреки това на 1000 жени забременяват 9, а всяка 8-ма от тях е непланирана бременност. Важно е да се знае, че противозачатъчните хапчета могат да се използват до менопаузата. По това време някои от жените се уморяват от приемането на орални контрацептиви. При други идват в съображения редица противопоказания, поради повишено съдържание на холестерол или високо кръвно налягане, захарен диабет и други.

Ниско дозираните противозачатъчни таблетки от последно поколение оказват по-малко странични ефекти. За жените на възраст 40+ са доста ефективни инжекционните депо препарати, които се въвеждат под кожата (веднъж на 3-5 месеца)  или вътремускулно (веднъж на 3 месеца). Тези средства изискват много по-малко самоконтрол в сравнение с противозачатъчните таблети, приемани всеки ден в строго определен час.

На тази възраст се предпочитат вътрематочните спирали, но те са противопоказни при наличието на различни заболявания (миома на матката, ерозио на шийката на матката). Друг възможен вариант за контрацепция е хирургичната стерилизация, след която е практически невъзможно да се възстанови детеродната функция.

В последно време все по-популярни стават бариерните методи (диафрагми, презервативи, спермицидни гелове, които убиват сперматозоидите). Диафрагма се поставя във вътрешността на вагината и конкретно върху шийката на матката. Преди полов акт трябва да се комбинира и със спермицид, който да убие сперматозоидите. Диафрагмата се поставя между 1 и 6 часа преди половия акт и след него се сваля. Не бива да се забравят предимствата на презервативите, защото те се ефективни не само в предпазване от бременност, но и от предаването на венерически болести.