Кристина Ху е част от екипа на ZOE COVID Study – британско приложение, създадено в началото на пандемията, за да наблюдава и изследва развитието и разпространението на COVID-19. За две години в него са се включили над 7 млн. души по света, които редовно докладват симптоми, тестове и ваксинации. Над 80% от британското население е ваксинирано и на база на докладваните до тях симптоми, Кристина посочва кои са най-честите при “Омикрон”.

Основните симптоми са хрема, главоболие, умора, кихане и повръщане”, казва тя.

Според проучванията на този екип дори най-лекото преболедуване на „Омикрон“ трае около седем дни и минава по-тежко при възрастните хора, а ваксините намаляват до 88% риска от тежък случай или настаняване в болница.

Проф. Роланд Ейлс е основател и директор на Центъра за дигитално здраве в Берлинския здравен институт. Той потвърждава твърденията, че „Омикрон“ не засяга във висока степен белите дробове.

„Това, което знаем за със сигурност, е, че „Омикрон“ засяга много повече горните дихателни пътища, а именно носоглътката и фарингеалния апарат", добавя професорът.

Така той обяснява и бързо нарастващия брой на хора, заразени с „Омикрон“. Според професора бързите антигенни тестове са по-малко чувствителни и много по-рядко засичат „Омикрон“, отколкото „Делта“ варианта. Затова той препоръчва по-честото тестване.

Проф. Ейлс смята, че следващият вариант на вируса е възможно да еволюира и да бъде по-ефективен отново върху долните дихателни пътища. За по-малко вероятно счита следващата вълна да е от флурона - миксът между грипна и коронавирус инфекция по едно и също време. Професорът препоръчваме бустерна доза три месеца след втората.

Вижте повече във видеото в сайта на bTV Новините.