Международната неправителствена хуманитарна организация “Изкуството да живееш” организира безплатни курсове, показващи дихателната техника Сударшан крия на 13, 14 и 15 ноември. Такива обучения се проведоха в Индия, Европа, САЩ и Канада през последната година и половина, като вече са факт и в България. Курсовете се провеждат от квалифицирани инструктори по техниката.

Тази техника е набор от ритмични дихателни упражнения, които, ако усвоим, намаляват тревожността, яростта, нетърпеливостта, лошото настроение, а положителните резултати ще са самоконтрол, концентрация, устойчивост, позитивна енергия, търпение и много други. 

До момента при курсовете у нас са се включили над 70 медицински служители от цялата страна.

Нели Стойкова е общопрактикуващ лекар от 17 години и споделя как техниката Сударшан крия буквално преобръща живота ѝ:

“От близо 20 години съм лекар. Преди буквално да променя живота си, ходих без желание на работа. Бях тъжна и ядосана преди да вляза в кабинета, дните ми бяха еднообразни, сиви, нещастни. Лесно се стигаше до скандали с пациентите и не се чувствах нито щастлива, нито полезна. Преди 3 години за първи път изкарах курс за дихателната техника Сударшан крия. Честно казано, в началото не я практикувах всеки ден и съответно нямах успехи. Но когато започнах да правя йога и дихателните упражнения всеки ден, животът ми придоби друг облик".

Д-р Нели Стойкова

Нели прави своите упражнения вкъщи всеки ден от 6 сутринта. По думите й Сударшан крия я учи на търпение и упоритост.

"Истината е, че в началото практикувах йога, сега йогата и Сударшан крия са част от мен, а аз живея чрез тях. Започвайки, тежах 82 кг Само благодарение на йогата и промяната в моето съзнание вече съм с 16 кг надолу. Начинът на живот, навиците, постъпките ми се промениха", казва тя.

"Имам любима случка, която за мен е наистина знак за промяна. Една възрастна пациентка, която почти винаги е недоволна, сърдита, намръщена, много лесно ме изкарваше извън равновесие. След като започнах да се занимавам и активно да практикувам Сударшан крия, един ден тя влезе в кабинета ми, неусетно как, проведохме абсолютно нормален разговор, а когато си тръгваше, аз си казах наум „и аз те обичам“. Така го почувствах. И знаете ли, възрастната дама се обърна усмихната и засмяна и ми каза “И аз много ви обичам”, беше странно, но много искрено", разказва още д-р Стойкова.

Тя смята, че когато промениш себе си, променяш и отношението на човека към теб. "Човек на науката съм, но въпреки това считам, че духовното ни израстване може много да подобри здравето ни. Сега, когато живея по този начин, забелязвам, че все повече пациенти имат психосоматична болка, тоест техните физически болки са налице, защото не се грижат за своето емоционално и психическо здраве. Голяма част от физическите ни проблеми могат да изчезнат, ако обърнем внимание на емоционалните“, казва още тя.

“Изкуството да живееш” е международна неправителствена хуманитарна организация, чиято визия е за свят без насилие и стрес. Създадена е през 1981 година от духовния водач Шри Шри Рави Шанкар. До днес организацията изпълнява своите програми и курсове в над 155 страни, сред които и България, а самоконтрол, концентрация и емоционална устойчивост са само малка част от положителните резултати от практиките. Инструментите, които “Изкуството да живееш” използва, за да научи своите последователи на всички жизнено важни качества за добър и стойностен живот, са йога упражнения, дихателни техники, както и медитативни техники. Именно чрез тези инструменти, световната организация се опитва да помогне и на лекарите и всички медицински служители по цял свят да останат устойчиви и спокойни в световната пандемия.