Кокосовото масло може не само да събуди спомени за горещите летни дни на плажа, но и да допринесе за доброто ви здраве и хубавата ви фигура. На сцената на здравословните мазнини, това масло определено е в главната роля. Разберете защо:

Стабилност при готвене: когато готвим с някои мазнини – например зехтин или слънчогледово олио, температурата може да разруши крехката им структура и да отнеме здравословните им качества. Кокосовата мазнина е устойчива при високи температури, не изгаря и запазва полезните си свойства след готвене. С нея можете да готвите всичко - от зеленчуци до десерти.

Енергия: кокосовото масло съдържа специфични мастни киселини, които лесно се използват от тялото. Това не само осигурява стабилни нива на енергия след хранене, но и не позволява да складирате излишни мазнини. Този принцуп е в основата на популярната ‘’кокосова диета’’, която предписва консумацията на няколко лъжици кокосово масло дневно за да намалите мазнините на корема.

За здрави кости, нокти и коса: консумирането на кокосово масло заедно с други пълноценни храни помага правилно да усвоявате витамините и минералите, които са нужни за изграждането на костите, ноктите и косата. Прилагайте маслото и външно – втривайте в корените на косата, масажирайте тялото и ноктите. Омекотяващият ефект е мигновен.

Против инфекции: кокосовото масло има антибактериални и антигъбични свойства, така че помага за укрепването на имунитета. При настинка, приемът на това масло има сгряващи свойства и може да се използва както вътрешно, така и външно - за масажи на крайниците. Много изследвания дават надежда, че помага чудотворно и при възпалителни процеси и заболявания, например при артрит.

Два са основните вида кокосово масло, които се срещат на пазара – студено пресовано или рафинирано. Студено пресованото има аромат на кокос, докато рафинираното няма и е подходящо за по-голям спектър от рецепти. Друго интересно свойство на маслото е, че при студена температура замръзва и изглежда твърдо и бяло, докато на топло напълно се втечнява. Съхранявайте кокосовото масло на сухо място и на стайна температура – ако го оставите в хладилник ще ви е много трудно да изчегъртате нужното за готвене количество без ‘’борба’’ с твърдата му структура.

Със съдействието на www.artofrealfood.com