Кокосовото масло може не само да събуди спомени за горещите летни дни на плажа, но и да допринесе за доброто ви здраве и хубавата ви фигура. На сцената на здравословните мазнини, това масло определено е в главната роля. Разберете защо:
Стабилност при готвене: когато готвим с някои мазнини – например зехтин или слънчогледово олио, температурата може да разруши крехката им структура и да отнеме здравословните им качества. Кокосовата мазнина е устойчива при високи температури, не изгаря и запазва полезните си свойства след готвене. С нея можете да готвите всичко - от зеленчуци до десерти.
Енергия: кокосовото масло съдържа специфични мастни киселини, които лесно се използват от тялото. Това не само осигурява стабилни нива на енергия след хранене, но и не позволява да складирате излишни мазнини. Този принцуп е в основата на популярната ‘’кокосова диета’’, която предписва консумацията на няколко лъжици кокосово масло дневно за да намалите мазнините на корема.
За здрави кости, нокти и коса: консумирането на кокосово масло заедно с други пълноценни храни помага правилно да усвоявате витамините и минералите, които са нужни за изграждането на костите, ноктите и косата. Прилагайте маслото и външно – втривайте в корените на косата, масажирайте тялото и ноктите. Омекотяващият ефект е мигновен.
Против инфекции: кокосовото масло има антибактериални и антигъбични свойства, така че помага за укрепването на имунитета. При настинка, приемът на това масло има сгряващи свойства и може да се използва както вътрешно, така и външно - за масажи на крайниците. Много изследвания дават надежда, че помага чудотворно и при възпалителни процеси и заболявания, например при артрит.
Два са основните вида кокосово масло, които се срещат на пазара – студено пресовано или рафинирано. Студено пресованото има аромат на кокос, докато рафинираното няма и е подходящо за по-голям спектър от рецепти. Друго интересно свойство на маслото е, че при студена температура замръзва и изглежда твърдо и бяло, докато на топло напълно се втечнява. Съхранявайте кокосовото масло на сухо място и на стайна температура – ако го оставите в хладилник ще ви е много трудно да изчегъртате нужното за готвене количество без ‘’борба’’ с твърдата му структура.
Със съдействието на www.artofrealfood.com
Защо кокосово масло?
На сцената на здравословните мазнини, това масло определено е в главната роля.
21 Април 2013
-
Пам Велидис от „Ергенът“ за възстановяването: Очаквах вече да не съм болна (СНИМКИ)
-
Това са най-красивите жени на клетвата за президент на Доналд Тръмп (СНИМКИ)
-
Истината за новата песен на Евгени Генчев: Случайни ли са лицата в „Омлет“? (ВИДЕО)
-
Антинаградите "Златна малинка" - ето кой филм получи най-много номинации (СНИМКИ + ВИДЕО)
-
10 любопитни факта за Барън Тръмп - на каква възраст е, къде учи, колко е висок? (СНИМКИ)
-
Годеницата на Джеф Безос се появи с дантелен корсет за близо 4000 лв. (СНИМКИ)
-
Български токчета за 341 лв. на клетвата на Тръмп - ето коя знаменитост ги носи (СНИМКИ)
-
Джордж Оруел ~ Писането е най-силното оръжие на призваните (СНИМКИ + ВИДЕО)
-
Кока-Кола ХБК отново сред най-добрите работодатели с престижното отличие Top Employer
-
Силвър Стар с рекордна година
-
А1 няма да увеличава цените на мобилните и фиксирани услуги
-
УниКредит предвижда нови 2,3 милиарда евро финансиране при преференциални условия за микро и малкия и среден бизнес в ЦИЕ през 2025 г.