Ако сте фенове на безалкохолните напитки, може би трябва да преосмислите редовната им консумация - както на тези със захар, така и на диетичните с изкуствени подсладители. Резултатите от ново изследване свързват консумацията на безалкохолни напитки с по-голям риск от ранна смърт поради всички причини.

Участниците в изследването, които са пили по две или повече чаши безалкохолни напитки на ден, са имали по-висок риск от ранна смърт от тези, които консумирали по-малко от една чаша безалкохолни напитки на месец.

Проучването, което е едно от най-големите по рода си, проследява над 450 000 мъже и жени от десет държави в Европа.

Резултатите сочат, че консумацията на две или повече чаши безалкохолни напитки с изкуствени подсладители на ден е положително свързана със смъртни случаи от заболявания на кръвоносната система. 

За безалкохолни напитки със захар резултатите установяват, че една или повече чаши на ден се свързват със смъртни случаи от заболявания на храносмилателната система, включително заболявания на черния дроб, апендикса, панкреаса и червата.

Подобни резултати показват и в няколко скорошни проучвания, но изследователите предупреждават, че повишената консумация на безалкохолни напитки може да бъде маркер за цялостния нездравословен начин на живот.

"В нашето изследване консуматорите на безалкохолни напитки имат по-висок индекс на телесна маса и също така е по-вероятно да бъдат пушачи на тютюневи изделия", коментира ръководителят на изследването Нийл Мърфи от Международната агенция за изследвания на рака. 

Изследването е обхванало доброволци от европейските страни Великобритания, Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Холандия, Норвегия, Испания и Швеция между 1992 и 2000 г., като са били изследвали техните навици в консумацията на храни и напитки. Средната възраст на участниците е 50,8 години, като 71,1% от тях са жени. Участниците са били изключвани от изследването, ако са съобщавали за случаи на рак, сърдечни заболявания, инсулт или диабет.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "JAMA Internal Medicine".