Диетичните безалкохолни напитки водят до напълняване, въпреки липсата на захар и калории. 

Изследване на американски учени от "George Washington University" установи, че широко използваният подсладител сукралоза в нискокалоричните продукти оказва влияние върху стволовите клетки в мастни тъкани на човешкия организъм. 

Когато при лабораторните изследвания въпросните клетки били подложени на изкуствения подсладител (еквивалентна концентрация на 4 диетични кенчета дневно), се наблюдавало усилено натрупване на мастни капчици, както и по-висока експресия на гени, считани като маркери за възпаление и производство на мазнини.

Изводът? Изкуствените подсладители са не по-малко опасни за талията и здравето, както останалите видове захари в безалкохолните газирани напитки.

Резултатите от изследването са публикувани в списание "Endocrine Society" и ще бъдат представени по време на 99-ата годишна научна конференция ENDO 2017 на 10 април.